• Homs diu que “no és la resposta estil Cameron” que el Govern esperava “ni tampoc està a l’alçada del que el poble de Catalunya ha expressat”
  • El portaveu ha recordat que “el principi de legalitat” ha estat sempre el “nord” d’aquest Govern i el Parlament de Catalunya
  • El Govern mantindrà contactes amb els grups parlamentaris catalans per acordar amb el màxim consens les bases necessàries per fer la consulta el 2014
El conseller Homs durant la roda de premsa
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat avui que la carta que el President Rajoy ha enviat en resposta a la que li va enviar el President de la Generalitat, Artur Mas, el 26 de juliol passat, no conté “la resposta estil Cameron que esperàvem” ni tampoc “creiem que està a l’alçada del que el poble de Catalunya ha expressat”. Tot i així,  ha avançat que el Govern “en la mesura que expressa diàleg i que la voluntat del President és dialogar ens prendrem seriosament aquest compromís i l’explorarem”. Ha avisat, no obstant això, que “no podem ser ingenus” i que aquest diàleg no ha de significat una “dilació” en el procés cap a la consulta.
 
Homs, que ha comparegut aquest migdia, ha detallat les consideracions del Govern respecte a la resposta a la carta de Rajoy i l’ha resumit en 5 punts. En primer lloc, ha reconegut que “no és la resposta que el Govern i el President de la Generalitat preteníem” quan es va enviar la carta el mes de juliol passat i més després de les converses a tots els nivells que hi ha hagut en els darrers temps. “Preteníem una resposta estil Cameron”, ha assegurat el portaveu. És a dir, “entendre el clam molt majoritari a favor del dret a decidir i procedir a una negociació oberta que permetés posar data i pregunta i assumir-ne les conseqüències, que és el que va fer el Sr. Cameron”. “Pensàvem que Rajoy podria fer igual que havia fet el Sr Cameron en el cas d’Escòcia i Gran Bretanya”,  ha assegurat.
 
En segon lloc, el conseller Homs ha considerat que la resposta “tampoc està a l’alçada del que el poble de Catalunya ha expressat d’una manera molt il·lustrativa, molt evident, molt massiva al carrer” la passada Diada de l’Onze de Setembre, però també el que va expressar en un sentit molt clar a les urnes el 25 de novembre passat, les eleccions més massives a Catalunya. “El poble de Catalunya va votar en el sentit que volia ser consultat aquesta legislatura” sobre la possibilitat de tenir estat propi.
 
El portaveu ha insistit, en tercer lloc, que el principi de legalitat ha estat sempre “el nord” del Govern i del Parlament de Catalunya. En aquest sentit, ha recordat que la Declaració de Sobirania acordada al Parlament de Catalunya el 23 de gener passat inclou el principi de legalitat, i “persistirem com a Govern i Parlament en les vies legals”. Homs creu, però, que “el tema no rau en el debat de la legalitat sinó en voluntats polítiques i el compromís democràtic de donar-hi curs amb les regles del joc disponibles que el poble de Catalunya demana”. En aquest sentit, ha insistit que vies legals n’hi ha i així ho expressa l’informe del Consell Assessor per la Transició Nacional.
 
En quart lloc, el conseller de la Presidència, ha afirmat que, malgrat que no és la resposta que s’esperava, “ens prendrem seriosament aquest compromís i l’explorarem atenent que no podem ser ingenus, ni podem acceptar que com a conseqüència del diàleg el procés se sotmeti a dilacions innecessàries que no responguin a res que no sigui precisament el diàleg que hauria de ser una negociació”. En aquest sentit, Homs ha recordat que diàleg és el que el Govern i el president de la Generalitat han reclamat des de fa temps al Govern espanyol. Per tant, el conseller ha dit que “la prova del cotó no se’ns pot aplicar a nosaltres en el tema del diàleg”.
 
Finalment, Homs ha reiterat el que va anunciar ahir el President Mas: que el Govern mantindrà contactes amb els grups parlamentaris catalans per acordar amb el màxim consens les bases necessàries per fer la consulta el 2014. Considera que el Debat de Política General, que començarà el 25 de setembre, pot ser un “bon espai per visualitzar aquest acord per poder fer la consulta el 2014, que és el nostre compromís”.
 

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del conseller Homs