·         El cap de l’Executiu ha subratllat que “a ningú se li passa pel cap posar cap tipus de porta a la lliure circulació de capitals o de persones”
 
·         Artur Mas ha presidit l’acte commemoratiu del 150è aniversari del naixement de Damià Mateu, fundador de la Hispano-Suiza
El president Mas, durant la visita a l'exposició commemorativa
El president Mas, durant la visita a l'exposició commemorativa
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit aquesta tarda a les diferents opinions expressades aquests dies sobre el futur de Catalunya dintre d’Europa i ha dit que “són polèmiques interessades que tenen poc a veure amb la realitat i molt amb determinats interessos”, perquè a Europa “el que no es discuteix és el funcionament del mercat, i, per tant, de l’economia”. “A ningú se li passa pel cap posar cap tipus de porta a la lliure circulació de capitals o de persones”, ha reblat.
 
Artur Mas ha subratllat que “respecte a Catalunya hi ha opinions de tota mena, però això no afecta el funcionament de l’economia, per una raó de sentit comú: perquè a ningú l’interessa que el funcionament de l’economia europea vagi a pitjor”. I ha concretat que “no l’interessa a Catalunya, no l’interessa a Espanya, que per les seves exportacions a Europa passa per on passa, ni als països europeus, que tenen fabriques a tot arreu”.
 
El cap de l’Executiu ha afegit que “tots els debats que hi ha des del punt de vista del funcionament de l’economia europea són per veure com poder anar més enllà en la integració” i ha posat com a exemple que, pel que fa a les entitats bancàries, “la discussió és sobre fins a on arriba la unió bancària, però no per recular sinó per avançar, sempre en la direcció de major integració”.
 
Per aquest motiu, el president Mas ha fet una crida a què “ningú es deixi enlluernar massa per aquest tipus de polèmiques interessades, perquè tots sabem que l’economia prima i passa per l’interès de tots els països sense excepció de que no hi hagi minves en aquest funcionament econòmic del conjunt d’Europa”. 
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte commemoratiu del 150è aniversari del naixement de l'industrial i polític Damià Mateu, fundador de l'empresa d'automoció i enginyeria Hispano-Suiza. L'acte forma part dels esdeveniments promoguts per la Comissió de Commemoracions del Govern.
 
Durant l’acte, el president s’ha referit a Damià Mateu com “un gran pioner, d’aquells que van crear la base del que havia de ser el que avui tenim, una indústria de l’automoció de primer nivell”. El president ha destacat la mentalitat del fundador de la Hispano-Suiza des del punt de vista de la innovació i la internacionalització i ha subratllat que “fa molts anys al país ja hi havia gent amb mentalitat innovadora”.
 
Artur Mas també ha recordat que “persones com Damià Mateu van posar les bases  perquè tinguem el que tenim” en el camp de la indústria de l’automoció a Catalunya. I ha recordat la creació, el passat mes de maig, del Clúster de l’Automoció a Catalunya.
 
En aquest sentit, el president ha subratllat la importància de la competitivitat del sector de l’automoció, de “no perdre pistonada i guanyar terreny”, perquè “si podem ser millor que els altres avançarem, si no recularem”. “Aquesta mentalitat no la podem perdre allà on ens juguem temes claus a nivell de país”, ha dit.
 
A l’homenatge han assistit, entre d’altres, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i familiars de Damià Mateu, entre els quals es trobava la seva néta Carme Mateu, a qui el president Mas ha lliurat un diploma commemoratiu. També hi ha participat Carles Sudrià, catedràtic d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona, que ha fet una glossa de la figura del fundador de la Hispano-Suiza.
 
Abans de començar l’acte commemoratiu, que s’ha fet al Palau Robert de Barcelona, el president ha inaugurat als jardins d’aquest edifici una exposició sobre la Hispano-Suiza, que es podrà visitar fins al pròxim 22 de setembre.
 
La Hispano-Suiza
Damià Mateu i Bisa (Llinars del Vallès, 1863 – Barcelona, 1935) va crear el 1904, juntament amb Francesc Seix i Marc Birkigt, la Sociedad Anónima Hispano-Suiza per a la producció d’automòbils de luxe que van assolir en el seu temps un prestigi mundial.
 
La Hispano-Suiza va comptar amb fàbriques al carrer de Villarroel i posteriorment a la Sagrera (actual Parc de la Pegaso). De les instal·lacions del carrer de Villarroel, el 1904 va sortir el primer cotxe de la marca, que va ser exportat, adquirit per un client argentí. El mateix any es va presentar al Saló de l’Automòbil de París, on va despertar un gran interès entre els fabricants de tot el món. L’any 1910 el model Copa Catalunya va guanyar diverses competicions esportives. El 1911 es va crear a França la filial francesa de la companyia, la Societé Française Hispano-Suiza.
 
Personalitats com el rei Alfons XIII, Ava Gardner o Picasso van escollir cotxes d’aquesta marca automobilística emblemàtica, que va ser tota una revolució en el món de l’automoció. L’any 1946 Hispano-Suiza va ser adquirida per ENASA i les seves instal·lacions del barri de la Sagrera de Barcelona es van destinar a la fabricació dels camions Pegaso.

1  

Imatges

Visita exposició

Visita exposició 1309