Conseller Homs
Si el govern espanyol té alguna cosa per oferir a Catalunya, que ho expliquin”. Així de contundent s’ha mostrat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en una entrevista que ha fet aquest matí al programa El Suplement, de Catalunya Ràdio. No obstant això, Homs constata que, de moment,  “l’oferta de la setmana” de l’executiu central és “carregar-se el nostre sistema educatiu que fa 30 anys que funciona i que a més dóna resultats des del punt de vista lingüístic inequívocs, bons”, a més d’uns pressupostos que, davant l’augment de la previsió de creixement, la Generalitat rebria “500 milions d’euros menys”. Davant aquesta situació, el portaveu espera que el govern espanyol “corregeixi” els seus comptes.
 
Pel que fa a la consulta, el conseller ha assegurat que el Govern ha de “procurar crear les condicions de negociació interna catalana per poder fixar una pregunta clara” i ha dit que l’objectiu és que “quantes més formacions polítiques hi hagi darrera la formulació de la pregunta millor”. En aquest sentit, s’ha mostrat optimista amb la possibilitat que el PSC “acabaran sent-hi” ja que estan a favor del dret a decidir i ha manifestat que “si estan d’acord amb el principi ja ens adaptarem tots al què, el com i el quan siguin el més àmpliament compartits".
 
Homs ha remarcat que allò “substantiu” en aquests moments és “fer una consulta” ja que “tot el que hem provat fins ara no ens ha sortit” i ha recordat que l’”error” seria “anticipar resultats que encara no tenen resposta”. El portaveu també s’ha referit a la resolució aprovada ahir al Parlament de portar al Congrés la petició d’autorització de la consulta i ha dit que la cambra catalana “va donar un missatge molt clar, d’on som i què s’ha de fer en els propers mesos, i on Mas també es va manifestar molt clarament sobre quin és el seu propòsit i del govern que representa”.
 
Sobre el viatge oficial que el president de la Generalitat, Artur Mas, farà dilluns vinent a Brussel·les, ha negat que el cap de l’Executiu català hagués demanat una reunió amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. També ha aprofitat per recordar la “histèrica ingerència” per part del govern espanyol i la tesi “surrealista” que té l’executiu central de dir que el procés sobiranista “no existeix” i que es tracta d’un “assumpte intern”. En relació a aquesta posició, ha explicat que cada setmana reben al Palau de la Generalitat representants diplomàtics que “volen saber què passa” ja que “fa més d’un any que d’una manera visible, a nivell de la comunitat internacional, la qüestió catalana està sobre la taula”. El portaveu del Govern ha conclòs que “una qüestió que es planteja des del punt de vista democràtic i pacífic com ho estem fent nosaltres, és imparable”.
 
Preguntat sobre si veia proves que avalessin la sortida de la crisi, ha respost que existeixen indicadors “ambivalents” i que, en aquest sentit, no hi havia “motius per l’eufòria però si per l’esperança”.