• La consellera d’Ensenyament afirma que els centres seguiran treballant amb tranquil·litat, d’acord amb la LEC i l’Estatut, i ha assegurat que la Generalitat defensarà el model d’immersió lingüística
 
 
HC Rigau
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha declarat avui que la Lomce, debatuda avui al Congrés dels Diputats, és inconstitucional, i per aquest motiu la Generalitat presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional. Rigau ha destacat que es tracta d’una llei sectorial que el que vol és modificar el que preveu l’Estatut de Catalunya, llei del bloc constitucional: “És una llei inconstitucional, que intenta modificar una llei del bloc constitucional, que no només no coincideix amb la LEC, sinó que ataca l’Estatut i fa impossible l’aplicació dels principis bàsics de l’educació a l’Estatut”.
 
La titular d’Ensenyament ha assegurat que els centres educatius seguiran treballant amb tranquil·litat, i ha manifestat que serà la Generalitat qui vetllarà pel sistema d’immersió lingüística, amb el suport de la comunitat educativa i de la societat: “Entenem que hem de procurar no traslladar a cada escola aquest conflicte. La Generalitat  és la competent en matèria educativa i ha de poder defensar la immersió, acompanyada de la societat catalana”.
 
En aquest mateix sentit, Rigau ha afegit que “hem de procurar que aquest tema tregui el menys temps possible als centres i a les aules. Nosaltres donarem instruccions i farem les nostres normes i els centres s’hauran de regir amb les normes de la Generalitat”. És per això que “la Generalitat és la que ha de treballar per poder fer una normativa i mantenir aquella normativa que és bona  a Catalunya, per tal que els centres no hagin de fer cap mena d’insubmissió sinó guiar-se per la normativa de la Generalitat”.
 
Rigau també ha remarcat que és Catalunya qui ha de determinar les metodologies per dominar bé les dues llengües al final de l’etapa obligatòria, i per tant, “aquesta llei està en contra d’aquesta metodologia, està en contra del català i per tant sabem quin és l’objectiu, no és un objectiu de millora, és una excusa. És una llei que té com a  objectiu recentralitzar els continguts”.
 
La consellera, ha afirmat sobre la Lomce que “mai una llei havia nascut amb una data de caducitat tan alta i tan propera. És una llei que respon únicament a la imposició, i una llei que respon a la imposició no pot compartir una millora. No hi ha millora sense complicitat ni sense coresponsabilitat. Si treu competències, si trenca el diàleg amb la comunitat, si no identifica les claus de millora del sistema, és una llei amb una data de caducitat altíssima”.  
 
La titular d’Ensenyament ha subratllat que “fa temps que veiem l’obsessió de voler frenar la consolidació del català a través del sistema educatiu. Nosaltres no hi podem renunciar de cap manera. Estem davant d’una involució que té a veure amb el català, amb el model d’Estat, i amb les competències”.  
 
 
10 d’octubre de 2013

1  

Talls de so

Declaracions HC Rigau
mp3 | 494