•  El conseller de la Presidència lamenta que Rajoy es mostri “tancat i endurit” de cara al diàleg amb Catalunya

 

  • Homs també ha assenyalat que no s’ha de fer cas del “discurs de la por” sobre el procés sobiranista argumentant que, per exemple, la inversió estrangera a Catalunya ha crescut un 42% el primer semestre de l’any 2012
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, creu que el Govern Espanyol està en una “contradicció permanent” perquè per “una banda diu que s'ha de complir la Constitució i les lleis i per l'altra en molts àmbits no les compleix”. “Mentre ens diuen que s'ha de complir la Constitució i les lleis, ells incompleixen sentències del Tribunal Constitucional, lleis í els compromisos formals i no paguen allò que s’han compromès a pagar”, ha afegit.
 
En declaracions fetes a diversos mitjans de comunicació, Homs s’ha referit de nou a l'informe del govern català sobre les deslleialtats de l'Estat respecte de Catalunya, que deixa en evidència un deute de 9.375,7 milions d'euros. El conseller ha criticat també la rebaixa de 1.700 milions del FLA, que causarà retards en els pagaments a proveïdors del Govern. “Se'ns va dir que sí en tot moment”, ha recordat, “però quan et diuen les coses en un sentit i després no es compleixen i se'n desdiuen és lògic que et sentis enganyat”. En aquest sentit, el conseller ha explicat que fa dies que el Govern “s'ensumava” que això passaria perquè hi havia molts rumors que apuntaven que hi havia diferències entre els ministres Montoro i de Guindos sobre la qüestió i no estava clar quina seria la postura que s’acabaria imposant. “Pensàvem i esperàvem que seria la de Montoro i no; s’ha imposat la de De Guindos i la Moncloa”, ha dit.
 
Rajoy està “tancat i endurit”
 
“El veiem molt tancat. Molt tancat i endurit”. D’aquesta manera s’ha referit Francesc Homs al president del Govern espanyol, que en la qüestió del diàleg entre Catalunya i Espanya fa “anades i vingudes”. “Va fer una al·legoria de ponts de diàleg quan parlava dels ponts de Sant Petersburg i ara, quan era al Japó, va donar un missatge absolutament a la inversa. Que res de res”, es lamenta el conseller. “En aquests moments hi ha una negativa en rodó a tot i a per tot”, ha reblat, i ha recordat que ”per part nostra sempre hi ha hagut aquesta disposició al diàleg”.
 
Augment de la inversió estrangera
 
Homs ha assegurat també que no existeixen raons per fer un “discurs de la por” i ha posat com exemple que “la inversió estrangera productiva a Catalunya ha crescut un 42% el primer semestre del 2012, segons el Ministeri d’Economia, mentre que a Madrid ha caigut un 25%”. En aquest context, el portaveu del Govern ha comentat que un “procés democràtic i pacífic” en cap cas no “espanta el diner, tot al contrari. Només pot fer que donar-li confiança”. “Jo no conec cap país del món on hi hagi democràcia, on hi hagi pau, on hi hagi ordre a l’hora de prendre les decisions d’on el diner en marxi, tot el contrari”, ha afegit. En aquest sentit, Homs s’ha mostrat confiat que si el poble de Catalunya fa les coses de manera “ordenada, pacífica i democràtica, ens podem proposar qualsevol objectiu”.
 
D’altra banda, el titular de la Presidència ha posat de manifest la diferent manera de fer les coses de la Comissió Europea i de l’Estat Espanyol pel que fa als instruments i mesures per sortir de la crisi. La Comunitat Europea “ha introduït elements de discriminació positiva, d’asimetria, per facilitar més recursos dels que fins ara es facilitaven a aquelles regions europees, com és cas de Catalunya, que tenen més possibilitat de contribuir a la sortida de la crisi”. Així doncs, Aquesta actitud contrasta totalment amb la que ha aplicat el govern espanyol per elaborar pressupostos del 2014:“continuen invertint en criteris més polítics que no pas de retorn a la societat de qüestió econòmica”, el que suposa “un argument més per posar de manifest les contradiccions que hi ha al sí de l’estat espanyol mateix.”.