• Homs així ho ha anunciat al Ple del Parlament en resposta a una interpel·lació sobre els mitjans de comunicació públics. El conseller també ha assenyalat que la CCMA hauria de “penjar del Parlament”
  • El conseller de la Presidència ha refermat el compromís del Govern amb la CCMA i n’ha destacat el seu paper d’”impuls a la llengua”, la seva "vocació absoluta de servei públic de qualitat" i "motor de la indústria audiovisual”
 

El conseller Francesc Homs al Parlament
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat avui al Ple del Parlament que el Govern té previst aprovar l’avantprojecte de llei per a la transparència i la sostenibilitat dels mitjans de comunicació les “properes setmanes” per poder trametre’l al Parlament “abans d‘acabar l’any”. En resposta a una interpel·lació parlamentària del grup d’ERC, Homs ha subratllat els elements que incorpora aquest projecte de llei com ara la “transparència i la desgovernamentalització”. “Creiem”, ha assenyalat, “que a l’igual que el CAC, la CCMA hauria de penjar del Parlament”, la qual cosa seria un pas molt important, “sense retorn, en aquesta línia de despartidització”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el portaveu ha destacat el que el Govern considera les “línies mestres” dels mitjans públics de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals (CCMA). En primer lloc s’ha referit a la importància dels mitjans de comunicació públics, com a “eina fonamental per protegir i impulsar la llengua pròpia, com defineix l’Estatut d’autonomia de Catalunya”, ja que encara “avui es troba en una situació de debilitat”. En segon lloc, el conseller ha ressaltat que per al Govern és una “prioritat tenir uns mitjans públics que responguin a una vocació absoluta de servei públic de qualitat, amb una oferta informativa de continguts que responguin a l’interès públic de diversitat, de pluralisme, d’imparcialitat i d’equilibri territorial que serveixin com a eina de cohesió social”. Pel que fa al tercer objectiu, el conseller ha destacat que Televisió de Catalunya ha de continuar sent “el motor de la indústria audiovisual en un escenari d’equilibri entre l’explotació interna i els recursos externs. “Tres grans objectius”, ha dit, que volem preservar des del Govern i des del Parlament”.
 
El portaveu del Govern ha afegit que el contracte programa “ha de servir per reforçar el paper central que volem que tinguin els mitjans de comunicació públics en el nostre país”. En aquest sentit, Homs ha recordat que aquest contracte programa incorpora les funcions i compromisos  de servei públic de la CCMA que “emanen d’un mandat marc que es va dotar el Parlament” i això “ens obliga a tots”. El portaveu del Govern ha recordat també que el contracte programa inclou “les accions generals per la seva modernització i adaptació a la transformació del sector audiovisual”, “les estratègies pel que fa a la creació i gestió de continguts”, “els indicadors qualitatius, quantitatius i de gestió de seguiment dels seus compromisos” i “els principi generals de finançament que concreten les aportacions públiques de la Generalitat pel període de vigència del contracte programa”.
 
En referència a aquest darrer punt, el titular de la Presidència ha ressaltat que la xifra que en aquests moments està consignada pels propers anys és “clarament de mínims” però que, arribat el moment, i “com s’ha fet els darrers dos anys" i si hi ha “una situació concreta que ho requereix”, es pot “complementar l'aportació inicial establerta en els pressupostos de la Generalitat”. “Estic segur que hi sabrem trobar una solució”, ha afegit.