.
El conseller de Justícia, en la inauguració de la IV Jornada sobre l’Ús del Català, organitzada pel Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, encoratja els advocats a utilitzar el català a l’Administració de justícia
 
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, que avui ha inaugurat la IV Jornada sobre l’Ús del Català, organitzada pel Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, ha posat en relleu el problema principal de la normalització lingüística en l’àmbit de l’Administració de justícia. Per una banda, ha reiterat el fet que una part important dels professionals de l’Administració de justícia no depenen de la Generalitat i, pel que fa als jutges, magistrats i fiscals, Gordó ha recordat que s’han promogut proposicions de llei, tant al Congrés dels Diputats com al Parlament de Catalunya, perquè el català sigui un requisit i no un mèrit per exercir com a jutge a Catalunya. “Es tracta de fer efectiu un dret lingüístic de tots els ciutadans”, ha assegurat. En aquest sentit, també ha exigit que sigui un requisit i no un mèrit el coneixement del dret civil català per exercir com a jutge i fiscal a l’Administració de justícia a Catalunya.
 
D’altra banda, el conseller ha encoratjat els professionals de l’Administració de justícia a utilitzar el català en tots els seus àmbits d’actuació: “L’advocat, el jutge, el procurador, el funcionari han de creure que el català té la mateixa dignitat que qualsevol altra llengua per ser usada en l’àmbit judicial; en els procediments, en les vistes, en els manuals de dret, en les classes a la universitat, en la investigació o en articles especialitzats”. Germà Gordó ha assenyalat que les institucions poden tirar endavant moltes iniciatives per fomentar l’ús del català entre els professionals de la justícia, però que també depèn del compromís personal de cada professional. Gordó ha recordat que respectar el dret lingüístic dels ciutadans és respectar també la tutela judicial efectiva.
 
D’altra banda, Gordó ha reiterat que el compromís del Departament de Justícia és continuar impulsant mesures perquè el català sigui un requisit per accedir a la judicatura i a la fiscalia de Catalunya i ha subratllat que “tot funcionari, tot jutge ha de saber els dos idiomes oficials de Catalunya”.  Germà Gordó ha ratificat que s’ha de superar la situació d’inferioritat en què es troba el català i apropar l’Administració de justícia a les persones, garantint que tots els ciutadans que ho vulguin puguin ser atesos en català. El titular de Justícia ha manifestat que el Govern de Catalunya en el darrer any ha impulsat diverses iniciatives per reforçar el català a l’Administració de justícia, com la creació del certificat de llenguatge jurídic en català, el portal jurídic de Catalunya, els cursos de capacitació de la llengua catalana, els 45 dinamitzadors lingüístics que hi ha a disposició dels òrgans judicials i un seguit de convenis amb els operadors jurídics per impulsar el català en el seus àmbits professionals.
 
El titular de Justícia ha apuntat que un Consell de Justícia propi, que depengués de la Generalitat de Catalunya, canviaria aquest panorama ja que es podrien unificar els criteris lingüístics, i ha anunciat que s’han iniciat els treballs per a la seva creació. “No hem d’oblidar que la llengua és més que un mitjà de comunicació. És un codi, una ànima, una referència geogràfica i una marca de caràcter col·lectiu”, ha finalitzat Gordó.