•    El conseller Homs, que ha comparegut davant els mitjans per valorar la reunió, ha celebrat que es comenci a “construir un consens sobre el diagnòstic” sobre la qüestió catalana

•    El portaveu ha destacat que aquest consens és “el pas previ per després posar-se a discutir, a dialogar sobre les sortides”.

Francesc Homs
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha celebrat avui que el més destacat de la reunió que ha mantingut el president Artur Mas amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, hagi estat que es reconegui que “hi ha un problema de fons” i que, per tant, es comenci “a construir el consens sobre el diagnòstic”. En la compareixença posterior a la reunió “sincera, franca i cordial” que s’ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat, el portaveu del Govern ha constatat que “qualsevol proposta de reforma profunda que es pugui fer que vingui de l'Estat ha de ser de l'Estat en el seu conjunt”, i per tant ha reconegut el “compromís del senyor Rubalcaba i del PSOE de treballar en aquest sentit”. “Ho situem tant pel que fa al que ha expressat avui el Sr Rubalcaba com pel que ens consta que expressa el Sr. Rajoy”, ha afegit. A la reunió, que ha durat dues hores,  Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro li han explicat el president Artur Mas la seva proposta per reformar la Constitució que van acordar a Granada.
 
 
Homs ha remarcat que “avui el que és substantiu és que es reconegui per part del principal responsable del PSOE a nivell espanyol que hi ha un problema. Ells en diuen un problema, nosaltres ho considerem un repte, una oportunitat”. El conseller també ha insistit en què “ha d'haver-hi capacitat de diàleg de tothom amb tothom” i que es defensin les “pròpies idees” i que quan parla de “consens sobre el diagnòstic” vol dir que “a Madrid s'estan adonant que a Catalunya hi ha un problema en relació amb l'estat”. S’ha passat “d'un diàleg que era més una posició estètica a començar a donar contingut a aquest diàleg” i “com a Govern, de la mateixa manera que som intransigents i exigents davant qualsevol situació que identifiquem que afecta els interessos de Catalunya, també serem exigents a l'hora de subratllar quan hi ha una oportunitat de diàleg” ha reblat.
 
 
En un altre moment de la seva intervenció, el portaveu del Govern ha recordat que “fins fa quatre dies, la sensació que hi havia quan es plantejava la qüestió catalana era que això no era tema, que això no preocupava”, ha dit en referència a “molts sectors de la política espanyola o molts actors influents de l’estat espanyol”. “Aquests últims temps”, ha continuat dient, “constatem des del Govern de la Generalitat que comença a haver-hi un consens sobre el diagnòstic, sobre la situació insostenible d'avui”. Aquesta nova circumstància la situa com a “un pas previ per després posar-se a discutir, a dialogar sobre les sortides”. “Vol dir que el diàleg ja no és només un capteniment, una actitud, una predisposició sinó que comença a tenir contingut en aquest terreny de definir quin és el diagnòstic del tenim entre mans el dia, òbviament des de la perspectiva catalana”, ha conclòs.