• El cap de l’Executiu s’ha reunit aquest matí amb el president d’Israel, Shimon Peres, amb qui ha analitzat l’evolució econòmica i política d’Europa i del món
  •  Artur Mas ha assegurat, en declaracions als mitjans, no entendre perquè “els socialistes baixen del tren quan aquest va en la direcció que ells reclamaven”
El president Mas s'ha reunit amb el president d'Israel, Shimon Peres
El president Mas amb el president israelià, Shimon Peres
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha entrevistat aquest matí, a Jerusalem, amb el president d’Israel, Shimon Peres, amb qui, ha dit, “hem coincidit en moltes coses” i a qui ha explicat “el projecte que Catalunya està defensant”. Artur Mas ha informat al polític israelià que Catalunya demana “una Europa més forta, que sigui capaç de prendre decisions al més alt nivell” i, a nivell intern de país “més poder, més autogovern i major sobirania” per resoldre els temes que afecten els ciutadans.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, Artur Mas ha manifestat que en la reunió amb Shimon Peres, que ha tingut lloc al Palau presidencial per espai de gairebé una hora, han intercanviat opinions no només sobre temes d’àmbit local, sinó també sobre “la visió del que ha de ser el món i de com evoluciona aquest”. El cap de l’Executiu ha subratllat que “a Catalunya estem intentant defensar que necessitem una Europa federal que superi els estats tradicionals, i que tingui poders suficients per defensar el conjunt d’Europa en aquest món i economia globals”. “Per tant –ha afegit el president- ser generosos en aquest sentit de cedir sobirania a Europa”.
 
El cap del Govern ha explicat al líder israelià durant la seva conversa “el moviment majoritari que hi ha a Catalunya que reclama més autogovern pels temes que afecten el dia a dia els ciutadans” i ha citat alguns d’ells com la sanitat, l’educació, els serveis socials, les infraestructures, el transport metropolità, l’habitatge o la cultura.
 
El president de la Generalitat ha subratllat també que Shimon Peres s’ha interessat molt pel Mobile Congress i el Mobile Capital, i que tant ell, com el conseller Mas-Colell i l’alcalde Xavier Trias,  li han explicat a fons. “L’hem explicat el que això significa des del punt de vista de centralitat, de gran aparador, de recepció de moltíssima gent  que venen de fora de Catalunya, de tota la resta del món, en un sector que és de tecnologia punta, i des del qual Barcelona i Catalunya estan intentant destacar d’una forma especial”, ha afegit.
 
 
“El PSC hauria de pujar al tren”
A preguntes dels periodistes sobre les últimes decisions del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) sobre el dret a decidir, Artur Mas ha declarat no entendre la posició d’aquest partit perquè “reclamaven una consulta legal i acordada amb l’Estat, i ara que el Parlament de Catalunya està fent exactament això, mitjançant una proposta de delegació de competències en la Generalitat segons la Constitució, el PSC decideix baixar del tren”.
 
En aquest sentit, Mas ha assegurat que “en aquest moment en què el tren va en la direcció que ells volien i que ens van demanar, el que no té sentit és que ara es despengin absolutament”. “Jo crec que no saben on són, que estan molt despistats”, ha afirmat el president, i ha afegit “jo els demano una darrera reflexió perquè entenguin que en aquest moment han d’estar dintre del tren, perquè aquest camina cap a la direcció que ells havien reclamat”.
 
 
Incendi a Vilopriu
El president Mas s’ha referit també a l’incendi que es va iniciar ahir als voltants de Vilopriu. El cap del Govern ha explicat que es manté en contacte amb el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que li informa puntualment del desenvolupament del foc, i ha confiat que el vent amaini i es pugi entrar en una fase de control de l’incendi.
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas amb el president d'Israel, Shimon Peres

Fotografia del president Mas amb el president d'Israel, Shimon Peres 788