• Mascarell: “El català es referma com una llengua de futur i es reforça en tots els àmbits de coneixement”
 
  • El conseller de Cultura ha lliurat l’Informe de Política Lingüística 2012 aquest migdia a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assenyalat aquest migdia que “l’Informe de Política Lingüística mostra el català com una llengua viva, amb un gran poder d’atracció, que incorpora parlants que no la tenien com a llengua inicial”. Segons Mascarell, “el català es referma com una llengua de futur i es reforça en tots els àmbits de coneixement”.
 
Mascarell ha fet aquestes valoracions després de lliurar l’Informe de Política Lingüística 2012 a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. En l’entrega del document i en la roda de premsa posterior ha estat acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
El conseller de Cultura ha subratllat que “es ratifica la idea de la força interna de la llengua, del model que els catalans ens hem donat. És un èxit profundament democràtic del poble de Catalunya i s’ha fet amb una extraordinària cohesió social. S’ha incrementat el coneixement del català en coexistència amb el castellà i altres llengües”.
 
Mascarell ha assegurat també que “el principal entrebanc és fora de la pròpia comunitat catalana, està vinculat a polítiques estatals partidistes com la LOMCE, el decret de trilingüisme i la pèrdua del català com a requisit per accedir a la funció pública a les Balears”.
 
Entre les dades destacades de l’informe, el 97,1 per cent de la població coneix i entén el català, un 99,8 per cent entén el castellà, i un 41,6 per cent sap parlar una tercera llengua. A més, es remarca que el català creix com a llengua d’identificació habitual a casa, amb els amics i a la feina, i avança en la major part d’àmbits de la comunicació i la cultura. Només en l’àmbit de la justícia es detecta una tendència a la baixa en l’ús del català.
 

1  

Imatges

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, lliura l'Informe de Política Lingüística a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, lliura l'Informe de Política Lingüística a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. 505

1  

Fitxers adjunts

Informe de Política Lingüística 2012

Informe de Política Lingüística 2012
PDF | 3015

1  

Talls de so

Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell (1)
mp3 | 600