• El cap de l’Executiu ha qualificat la llei de “pèssima” i s’ha mostrat confiat que “quedi aparcada i superada” en la pròxima legislatura estatal
  • Respecte al tancament de la ràdio i de la televisió públiques valencianes, Artur Mas ha dit que “a Catalunya tenim clar que això no pot passar de cap manera”
El president Mas i l'exministre d'Afers Exteriors de l'Ìndia, S.M. Krishna
El president Mas i l'exministre d'Afers Exteriors de l'Ìndia, S.M. Krishna
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat avui que el Govern recorrerà davant del Tribunal Constitucional la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), coneguda com a Llei Wert, perquè “vulnera de forma directíssima les competències de la Generalitat en matèria educativa i l’autogovern”. El cap de l’Executiu ha apostat per “aplicar la Llei d’Educació de Catalunya, que va ser aprovada per un amplíssim consens”.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, en el darrer dia del seu viatge oficial a l’Índia, el president Mas ha qualificat com a “pèssima” la llei aprovada ahir al Congrés, només amb els vots del PP. El president ha assenyalat que “tots els partits, excepte el PP, han dit que la canviaran” i s’ha mostrat confiat que en la pròxima legislatura del Govern de l’Estat la llei “quedi aparcada i superada”.
 
Artur Mas ha afirmat que “una llei d’educació, per definició, ha d’estar aprovada per una àmplia majoria” i ha destacat que la llei catalana “és una llei estable en el temps, que es va aprovar amb un acord molt ampli”. El cap del Govern ha recordat que la mateixa comunitat educativa ja ha advertit que “no hi ha temps ni diners” per aplicar la llei Wert..
 
Tancament de Canal 9
D’altra banda, el cap de l’Executiu també s’ha referit, a preguntes dels periodistes, al tancament de la ràdio i la televisió públiques del País Valencià. Artur Mas ha assegurat que “a Catalunya tenim clar que això no pot passar de cap manera”.  “Hi ha d’haver una ràdio i una televisió pública potents, que, entre d’altres coses, tenen el propòsit de promoure l’ús de la llengua catalana”, ha reblat.
 
En aquesta línia, el president Mas ha subratllat que la llengua catalana “és un bé comú, que s’hauria de poder estendre a l’àmbit lingüístic comú”. “És una llàstima que en un dels territoris d’aquest àmbit lingüístic comú, l’ús normal del català en els mitjans de comunicació perdi pistonada”, ha lamentat.
 
Resposta d’Alex Salmond a Rajoy
Respecte a la resposta que va donar el primer ministre escocès, Alex Salmond, a les declaracions del president espanyol Mariano Rajoy, sobre una possible sortida de la UE de Catalunya i Escòcia, el president de la Generalitat s’ha mostrat d’acord amb el seu homòleg escocès. Artur Mas ha insistit que si l’Estat “no pensa autoritzar la consulta, ni negociar res, aquest debat se’l poden estalviar, però si el volen provocar, com ho estant fent, vol dir que de fet estan acceptant la consulta, el dret a decidir i la possibilitat que Catalunya tingui un Estat”.
 
Millorar la qualitat democràtica del país
A preguntes dels mitjans, el cap del Govern també s’ha referit a l’esborrany de llei de transparència, que s’està treballant al Parlament, i que inclou la creació d’un registre de lobbys. El president ha dit que tant aquesta llei, com la llei electoral, que també s’està tramitant, i altres iniciatives com el portal de la transparència de la Generalitat o el codi de bones pràctiques que s’aplica als alts càrrecs tenen per objectiu aconseguir “una millor qualitat democràtica en el país” i que la societat catalana “vegi que, més enllà dels problemes que hem tingut els darrers anys, hi ha una voluntat clara de millorar aquesta relació de confiança”