• Es tracta “d’una pedra angular de la legislatura” que incorpora “la visió d’un país que vol ser lliure”

 

  • El ple acull el debat a la totalitat de la llei de Seguretat Industrial
Parlament

El ple del  Parlament d’aquesta setmana, que s’inicia aquest dimecres, acollirà el debat a la totalitat de la llei d’Acció Exterior i d’aquesta manera s’iniciarà la tramitació parlamentària d’aquesta norma. La llei d’Acció Exterior, segons el conseller de la Presidència, Francesc Homs, és “una pedra angular de la legislatura”, tal i com va afirmar durant la seva presentació el passat mes d’agost. Amb aquesta llei, per primera vegada en 30 anys de democràcia, el Govern es dota d’un text amb rang de llei que fa una definició integral de l’acció exterior de tots els agents de Catalunya incorporant “la visió d’un país que vol ser lliure”.


La norma també estableix l’estructura i organització de la Representació exterior de la Generalitat i dedica un apartat especial a la definició de la diplomàcia publica de Catalunya, alhora que regula les relacions de la Generalitat amb la ciutadania i les comunitats catalanes a l’exterior. El text defineix també com s’han d’establir les relacions institucionals amb altres governs, la participació en organismes internacionals o les relacions amb la UE i amb altres ens territorials, com l’Eix Mediterrani.


El Govern entén l’Acció Exterior com “quelcom que depassa els governs i que crida a participar-hi al conjunt de la societat civil i del món econòmic”. Per aquest motiu, el Projecte de llei inclou un títol complet dedicat a la diplomàcia pública entesa com qualsevol actuació d’un agent públic o privat que tingui una incidència efectiva i positiva en l’opinió pública exterior amb l’objectiu de potenciar la imatge i el prestigi de Catalunya a l’exterior.


En aquest sentit, introdueix també el concepte Diplomàcia Cultural (projecció internacional de la creació, indústria i llengua catalanes, i suport a la formació exterior de creadors), i Diplomàcia Econòmica (impulsar el reconeixement internacional de Catalunya com a destí d’inversions i, país turístic i centre de prestigi en recerca i innovació). Així mateix, es fa una menció especial al paper de la societat civil en la projecció exterior de Catalunya.


Projecte de Llei de Seguretat Industrial


Al marge de la llei d’Acció exterior, el ple del Parlament també acollirà el debat a la totalitat de la llei de Seguretat Industrial, que regula el règim jurídic aplicable a la seguretat industrial dels establiments, les instal•lacions i els productes. Aquesta norma forma part del paquet de mesures impulsades pel Govern per agilitar els tràmits administratius i facilitar l’activitat econòmica. Entre d’altres premisses, aquesta llei reserva a la Generalitat la capacitat d’inspecció dels organismes de control, per garantir la seguretat dels usuaris i dels ciutadans durant el normal funcionament dels establiments, instal•lacions i productes subjectes a regulació en matèria de seguretat industrial.


Talent i universitats a la sessió de control


Durant la sessió de control al Govern el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, explicarà el desenvolupament del pla Serra Húnter destinat a incorporar més de 500 nous professors seleccionats amb criteris d’excel•lència internacional fins el 2020 com a resposta a una pregunta plantejada per l’oposició. El pla permet avançar en una estructura docent més flexible i internacionalitzada per superar la rigidesa imposada pel model funcionarial espanyol. Al marge d’explicar els resultats d’aquest pla destinat retenir i captar talent per a les universitats catalanes, Mas-Colell també respondrà una pregunta sobre els pressupostos de la Generalitat del 2014 i una altra sobre l’agència tributària catalana.


Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, mostrarà el posicionament del Govern sobre el preu de l’electricitat i la intenció del govern de l’estat de modificar les dotacions destinades a formació per a les microempreses, prevista a la llei de pressupostos de l’estat. Puig també respondrà una pregunta sobre el Cesicat.


A la sessió de control al Govern, també hi participaran el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que parlarà sobre el darrer informe sobre el coneixement del català; la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; que respondrà dues preguntes sobre dependència; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que tractarà sobre patrimoni i mobilitat al Vallès. Finalment, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, respondrà una pregunta sobre la situació dels treballadors públics i els concursos de trasllats, mentre que el conseller de Justícia, Germà Gordó, detallarà l’estat dels centres penitenciaris catalans.


Un cop finalitzada la sessió de control al Govern, s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.


A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, respondrà dues interpel•lacions. Una sobre polítiques de cooperació i una altra sobre les activitats del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. També respondrà dues interpel•lacions la vicepresidenta del Govern, sobre funció pública i sobre memòria història; i la consellera de Benestar Social i Família, sobre infància i sobre la prevenció de la violència de gènere.