• Durant la sessió de control del Parlament, el cap de l’Executiu ha defensat la necessitat de “complir amb un mandat molt rotund” de la societat catalana i demana “el màxim consens i les màximes forces polítiques possibles” per arribar a l’acord
  • El president remarca la importància de l’acció exterior per “anar reforçant posicions respecte a uns mercats i uns països pels quals Catalunya és atractiva”
El president surant la sessió de control del Parlament
El president surant la sessió de control del Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat aquest matí “convençut” que les forces catalanes a favor del dret a decidir assoliran “un acord, que serà un bon acord”, respecte a la pregunta de la consulta. “Entenc que aquesta aposta per la majoria és substancial i és el que ens convé com a país”, ha assegurat el cap de l’Executiu, que ha afegit que “la pregunta que hem d’acordar ha de ser clara, però també inclusiva, molt majoritària, perquè aquí hi ha una part de la força que tindrà el nostre país”.
 
Durant la sessió de control del Parlament, el president Mas ha defensat que cal que l’acord sigui bo perquè “l’endemà no hi hagi interpretacions diferents”, i ha subratllat que aquest és un fet “fonamental” perquè “des de fora estan mirant com fem les coses i, en aquest cas, depèn de nosaltres fer-les bé”.
 
El cap de l’Executiu ha destacat la necessitat de “complir amb un mandat molt clar, rotund i, a més a més, amb un objectiu molt necessari”, i ha assegurat que “cal utilitzar tots els recursos disponibles” per assolir-lo. Una demanda, ha dit, que prové de les manifestacions al carrer, però, sobretot, de les darreres eleccions, “que van ser molt clares, amb una participació molt alta i amb un mandat molt clar: que el 2014 es faci una consulta perquè els catalans puguin decidir lliurement el seu futur”.
 
En la línia de poder complir amb aquest encàrrec de la ciutadania, el cap del Govern ha demanat als partits polítics que les properes setmanes “fem l’esforç perquè aquest punt d’intersecció entre tots els que defensem aquest camí sigui un punt on hi hagi el màxim de consens i les màximes forces polítiques possibles”.
 
Per aquest motiu, ha remarcat la importància que els socialistes catalans també se sumin a aquest acord pel dret a decidir. “En les properes setmanes es plantejaran les coses en aquest Parlament d’una manera que a vostès se’ls espera que hi siguin; i el fet que vostès siguin en aquest altre costat, que serà el majoritari, per part d’alguns, i per part meva, té el màxim relleu i la màxima importància”, ha dit Mas al líder del PSC.
 
El president ha lamentat que en aquest moment el partit socialista “sigui on no hauria de ser, al costat del PP i C’s”, perquè ha assegurat que aquesta posició “és clarament negativa” i no és la que convé al país ni al partit.
 
 
Involució del model autonòmic
 
En un altre moment de la sessió de control, en resposta al grup parlamentari d’ERC, el president de la Generalitat ha expressat la “indignació i preocupació” del Govern respecte al darrer informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) del Govern espanyol. Artur Mas ha assegurat que l'Executiu central no podrà dur a terme tot el que es proposa en aquest document perquè “hi ha alguns aspectes que encara estan protegits, per exemple per l’Estatut de Catalunya”. I ha afegit que el document arriba ara perquè “a Espanya hi hagut una involució claríssima” i, “en el fons, s’ha deixat de creure en el model autonòmic”.
 
En resposta al grup parlamentari de CiU, el president Mas ha remarcat la importància de l’acció exterior, que ha qualificat “d’absolutament imprescindible” en aquests moments per “anar reforçant posicions respecte a uns mercats i uns països pels quals Catalunya és atractiva i cada vegada més”.
 
Les darreres dades disponibles en aquest sentit, com ha explicat el president, detallen que durant el mes d’octubre el nombre de pernoctacions a establiments hotelers de Catalunya ha crescut un 6,4% més respecte al mateix mes de 2012. També ha augmentat un 11% el nombre de turistes estrangers a Catalunya i Barcelona ha doblat a Madrid respecte a la despesa feta amb targetes de crèdit per part dels turistes estrangers.
 
Aquestes dades, ha dit Mas, contrasten amb aquells que “ens diuen que ens hem de quedar tancats a casa, com si fóssim una petita província perifèrica irrellevant”, i ha defensat que, davant d’actituds com aquesta, la millor resposta “és que fem acció exterior, que la fem més que ningú, si podem millor que ningú, al més acompanyats possible per part d’institucions catalanes i teixit productiu i empresarial català, i amb aquesta vocació de situar Catalunya al món”.
 
Entre les dades positives del funcionament del país, Artur Mas també ha destacat la tendència favorable de l’atur, on, “per primera vegada des de fa set anys, hi ha una disminució i és progressiva”. Una xifra, ha dit, que ha d’anar acompanyada de polítiques com “internacionalitzar encara molt més l’economia catalana”, perquè “som els més ben preparats per fer-ho en el conjunt de l’Estat espanyol” i de la potenciació de l’ensenyament i la Formació Professional. També ha demanat que el Govern espanyol sigui més eficient amb les polítiques actives per tal que “es puguin destinar els diners des de començament d’any a les persones aturades per tenir millor formació i poder tenir una feina”.
 

1  

Imatges

Sessió de control del Parlament

Sessió de control del Parlament 473