El conseller Homs al Parlament
•    El conseller de la Presidència ha presentat el projecte de llei de l’Acció exterior, que avui ha començat el seu tràmit parlamentari, un cop superat el debat a la totalitat
•    El text fixa els principis rectors de l’acció exterior, estableix quins són els subjectes d’aquesta acció, determina els instruments de planificació i seguiment i defineix com s’han d’establir les relacions institucionals del Govern a l’exterior
•    Homs ha manifestat el desig que aquest desplegament legislatiu “es configuri sobre un ampli consens parlamentari”  perquè el resultat final sigui una “llei d’acció exterior de tota la cambra” i de país



“Volem que Catalunya estigui situada al món. Volem reforçar la projecció del país tant des del punt de vista polític però també econòmic i social”, amb aquestes paraules ha defensat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, el projecte de llei de l’Acció Exterior, que avui ha iniciat el seu tràmit parlamentari, un cop superat el debat a la totalitat i rebutjades les dues esmenes de retorn presentades per PPC i C’s.  

Durant la seva intervenció, Homs ha assegurat que es tracta d’un projecte de llei “amb voluntat integradora i transformadora” disposat a mobilitzar tots els actors disponibles al país per projectar Catalunya al món i “defensar els nostres interessos el més directament possible”.

El Projecte de llei de l’Acció Exterior de Catalunya té com objectiu concretar i articular les competències en l’àmbit de l’acció exterior i la Unió
Europea recollides a l’Estatut d’autonomia de Catalunya. “En trenta anys de democràcia no s’havia plantejat mai la possibilitat de disposar d’un text amb rang de llei que regulés l’acció exterior del país”, ha subratllat el conseller Homs.

L’oportunitat de fer-ho ara es basa en tres raons fonamentals, d’una banda perquè “tenim una gran capacitat i vocació internacional al mateix temps que som motor d’Europa”,  en segon lloc perquè Catalunya ha de tenir “presència a l’exterior com a nació, com a cultura, com a economia i com a societat per tal de poder defensar els nostres interessos arreu” i finalment, perquè l’Estatut de Catalunya “ens convida  a poder desenvolupar aquesta acció exterior”.

El Projecte de llei fixa els principis rectors de l’acció exterior, estableix quins són els subjectes d’aquesta acció, determina els instruments de planificació i seguiment, i defineix com s’han d’establir les relacions internacionals del Govern a l’exterior. La norma també estableix l’estructura i organització de la Representació exterior de la Generalitat i dedica un apartat especial a la definició de la diplomàcia publica de Catalunya, alhora que regula les relacions de la Generalitat amb la ciutadania i les comunitats catalanes a l’exterior.

“Aquesta ha de ser una llei de país” i per això el portaveu del Govern ha manifestat el seu desig que aquest desplegament legislatiu “es configuri sobre un ampli consens parlamentari” i ha assegurat que el Govern “serà flexible” perquè el resultat final sigui una “llei d’acció exterior de tota la cambra”.

1  

Fitxers adjunts

El conseller Homs durant el ple del Parlament

El conseller Homs durant el ple del Parlament
JPG | 473