La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha instat a seguir l’exemple d’Eleanor Roosevelt (1884-1962) com a activista incansable a favor dels drets humans. Així ho ha expressat durant l’acte commemoratiu del 65è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans que ha presidit aquesta tarda al Palau de la Generalitat, coorganitzat amb l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya.
 
Munté ha recordat que “Eleanor va ser, abans que primera dama dels Estats Units, una activista dels drets humans i la igualtat entre persones. Fou una de les principals impulsores de la Declaració Universal dels Drets Humans, una dona fascinant i una de les personalitats més destacades del segle XX, el llegat de la qual perdura fins els nostres dies”.
 
Munté ha agraït a David Roosevelt, nét d’Eleanor i del president nordamericà Franklin D. Roosevelt, la seva participació en l’acte d’avui. El també autor del llibre “Àvia: una història personal d’Eleanor Roosevelt” ha pronunciat la conferència “El llegat d’Eleanor. Després de 65 anys”, una aproximació íntima i privilegiada a la seva figura que –en paraules de la consellera–, “ens ha permès apropar-nos a una dona apassionada, vulnerable, coratjosa i determinada a viure la seva vida privada i personal d’acord amb els principis i ideals pels quals va lluitar sempre”.
 
La titular del Departament de Benestar Social i Família també ha tingut paraules de record pel músic Pau Casals i el seu discurs davant l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 1971, així com pel recentment traspassat líder sudafricà Nelson Mandela.
 
Neus Munté ha assegurat que “la història de la Declaració Universal dels Drets Humans està molt lligada a la història de Catalunya. Som una nació vertebrada a partir dels valors de la justícia, la llibertat, la fraternitat, la pau i la dignitat de la persona. Des de sempre ens hem sentit plenament còmplices amb cadascun dels seus articles”.
En aquest sentit, ha afegit, “els catalans si alguna virtut tenim és la persistència i la fermesa en els nostres ideals de llibertat, la mateixa que anhelava el president Lluís Companys afusellat pel règim franquista el 1940, després de ser entregat per la Gestapo”. De fet, tal i com ha recordat, “la Declaració Universal dels Drets Humans és filla del seu temps i va néixer en gran part com a conseqüència de les atrocitats registrades en els anys anteriors, especialment pels nazis durant el Tercer Reich”.
 
La consellera ha conclòs el seu discurs afirmant que “Catalunya té un compromís inequívoc amb els drets humans, els que tenen a veure amb els nostres conciutadans, però també amb els de la resta del món. Per això celebrem la commemoració del 65è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans com a pròpia i confiem que segueixi essent la brúixola de la qual mai ens desviem”.