• El portal lletrescatalanes.cat inclou prop de 4.000 entrades d’autors i més de 22.000 títols de llibres
 
  • El web ofereix informació altament especialitzada i actualitzada, atès que serà editada pels tècnics de la ILC i comptarà amb la participació dels mateixos autors
Nou portal ILC
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, han presentat avui el nou portal de la ILC, lletrescatalanes.cat. El nou portal incorpora la base de dades d’escriptors clàssics i contemporanis en llengua catalana, així com noves funcions i serveis.
 
El portal de la ILC s’erigeix com a eina de referència en l’àmbit de la literatura catalana. Aquest portal del Departament de Cultura és un espai en construcció permanent que reuneix la informació rellevant sobre els autors catalans, les seves obres, així com informació sobre diferents agents del sector del llibre, com poden ser editorials i llibreries.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància de la posada en funcionament del nou portal: “La potència de la literatura catalana necessita instruments de difusió forts, que es corresponguin amb la qualitat de la vida literària. Probablement el que fa aquest portal és aprofitar aquesta potencialitat, aquesta capacitat de fer-la visible amb tot el conjunt del sistema, no només en l’àmbit individual de l’escriptor, sinó també en tots els elements que l’acompanyen, com són el món dels editors, dels llibreters, etc. Elements que formen part de tot aquest ampli sistema que fa que la nostra literatura sigui de gran qualitat, comparable a les grans literatures del món, tot i les circumstancies de la nostra llengua. Des del punt de vista de les eines, amb aquest portal passem de la prehistòria a la modernitat”.
 
La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha explicat les característiques del portal: “És un portal en continua construcció que s’anirà actualitzant i ampliant contínuament. Permetrà donar a conèixer l’obra i els autors de la literatura catalana de tots els temps. Incorpora 250 autors clàssics de literatura catalana, inclou fotografies dels autors i portades de les seves obres, etc.”
Portal de la Institució de les Lletres Catalanes
El web ofereix informació altament especialitzada i actualitzada, atès que serà editada pels tècnics de la ILC i comptarà amb participació dels mateixos escriptors. El portal aprofita el cabal d'informació de què ja disposava la Institució de les Lletres Catalanes, però que fins ara es presentava en un format obsolet, o que era predominantment de consum intern. Alhora el portal permet prestar un servei als escriptors que no tenen pàgina web o bé no la tenen actualitzada per tal d’allotjar el recull de la seva biografia i trajectòria literària.
 
El nou portal és una eina digital integral que incorpora metodologies de treball amb ús de les TIC per a la gestió i difusió de continguts. Permetrà a l'usuari navegar, consultar i participar en un espai que estarà en construcció permanent i que vol ser un gran aparador que permeti visualitzar tot el potencial de la literatura catalana. 
 
Una base de dades actualitzada i de referència
El portal lletrescatalanes.cat compta amb una base de dades versàtil, robusta, i fàcilment consultable. El web incorpora prop de 300 noms d'autors de tots els temps que fins ara no eren a la base de dades del web de la ILC i completa les entrades dels autors que ja hi eren. D’aquesta manera es vol donar cobertura als clàssics de la literatura catalana, que no van ser inclosos quan es va crear la base de dades del web anterior, centrat exclusivament en autors vius, i es vol donar una informació completa d’aquells que ja hi eren. En ser un portal en constant evolució, la informació es continuarà completant en el futur.
 
Per crear el nou portal s'han catalogat 3.930 autors (2.260 autors publicats i 1670 no publicats). La base de dades inclou 22.187 llibres, 1.487 obres dramàtiques, 773 guions de ficció, 1.951 obres en altres llengües, 303 llibreries, 99 il·lustradors i 1.735 editorials. S'han creat fitxes dinàmiques dels autors compten amb fotografies, galeries de  cobertes dels llibres, etc.
 
A banda del ja citat “Qui és qui”, el portal inclou també, per a la consulta íntegra, les actes de les reunions de la Institució de les Lletres Catalanes des del 1937, de manera que el públic podrà consultar-les via Internet.
 
La nova base de dades compta amb categories específiques que no existien fins ara com:  Llengües, Premis Literaris, Escoles, Documentació ILC, etc. S'han reorganitzat les categories de les notícies i seccions que es publicaven a la ILC. Així, per exemple, el Blog del director passa a ser el Blog de la Institució amb l’objectiu de fomentar una major participació en l’edició dels continguts.
 
Un portal de futur
El web aposta per la integració global de la ILC en l'ús de les noves tecnologies per a la promoció, difusió i recepció i estudi de la literatura catalana. Permet reproduir i compartir qualsevol tipus d’arxiu multimèdia: vídeos, àudios, galeries d’imatges, animacions, mediateca, etc.  Amb un disseny i  continguts renovats, el web incorpora noves funcionalitats relacionades amb les xarxes socials per tal de fomentar la participació dels usuaris. S'han creat passarel·les per connectar el portal amb diverses aplicacions 2.0 ja existents (Picassa, Facebook, Twitter, Youtube).
 
El nou web s’ha fet tenint en compte els criteris de compatibilitat amb qualsevol dispositiu fix o mòbil, i d’accessibilitat per a tots els usuaris (ofereix la possibilitat de fer cerques per veu). El portal compta amb una imatge gràfica desenvolupada especialment per a la ILC, que s'ha digitalitzat per poder traslladar-la i adaptar-la a qualsevol ús: papereria, newsletters, etc.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació del nou portal de la Institució de les Lletres Catalanes

Fotografia: Presentació del nou portal de la Institució de les Lletres Catalanes
JPG | 1537