Missatge de Cap d'Any 2013

President Mas: "El 2014 serà un any per recordar història, persones i arrels, però sobretot per decidir futur i obrir horitzons"

query_builder   30 desembre 2013 20:59

event_note Nota de premsa

President Mas: "El 2014 serà un any per recordar història, persones i arrels, però sobretot per decidir futur i obrir horitzons"

  • En el missatge institucional de Cap d’Any, Artur Mas subratlla que “el poble català prefereix governar-se que no pas ser governat”
 
  • El cap de l’Executiu demana a l’Estat que “ens deixi votar” i que “no ens vegi com un adversari ni un enemic”, perquè “volem ser un bon aliat, però des de la llibertat”
 
  • El president assegura que “l’Estat que molts reclamen per a Catalunya no és més que un instrument al servei de les persones”
Missatge de Cap d'Any
Missatge de Cap d'Any
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha augurat aquest vespre que el 2014 serà “un any per recordar història, persones i arrels; però sobretot serà un any per decidir futur i obrir horitzons”. En el tradicional missatge de Cap d’Any, el cap de l’Executiu ha recordat que el 2014 es complirà el tercer centenari del final de la Guerra de Successió, “moment en el qual Catalunya va perdre els seus drets, les seves constitucions, les seves institucions i les seves llibertats”, i ha afegit que, tres segles després, “celebrarem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país, com a nació i com a societat”.
 
“Les catalanes i els catalans s’han guanyat el dret a decidir el seu futur”, ha afirmat el president, perquè “han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret, molt sovint en contra de normes i lleis injustes”. Així mateix, ha fet notar la capacitat integradora i acollidora de Catalunya, “una terra on el que realment és important és el destí que es busca i no l’origen del qual es prové”. Però, sobretot, Artur Mas ha destacat que els catalans “han sabut i han volgut mantenir dempeus la seva voluntat d’autogovernar-se, en contra de totes les circumstàncies històriques que ho volien impedir o de les que ara ho volen limitar o disminuir”. “El poble català prefereix governar-se que no pas ser governat, i ho vol fer en una Europa més unida, més forta, i més federal”, ha reblat.
 
 
Insta l’Estat a no silenciar la veu del poble català
 
Per aquest motiu, el cap del Govern ha insistit a demanar a l’Estat que “ens deixi votar, que escolti la veu del poble català i no aixequi murs per silenciar-la”. El president ha instat també el Govern espanyol que “no ens vegi com un adversari ni molt menys com un enemic”, perquè “volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat, però des de la llibertat”.
 
Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha remarcat que “resoldre els grans temes a les urnes no ha de provocar ni recança ni temença”, i ha afegit que “és evident que el nostre futur i la relació que hem de tenir amb Espanya i amb Europa és un tema en majúscules”.
 
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha afirmat que totes les posicions al voltant del dret a decidir són “legítimes i respectables” i “han de ser defensades amb respecte i bona convivència”. Artur Mas s’ha referit també a les persones que veuen en el procés que viu Catalunya “la millor manera de construir un país que valgui la pena, que arribi a fer molt de goig per la seva modernitat, el seu benestar, el seu sentit de la justícia social, el seu civisme i la seva qualitat democràtica”. El president ha conclòs que, “més enllà de la posició personal de cadascú, són els vots i les urnes els que han de determinar les proporcions i la magnitud de les majories i de les minories del país”.
 
 
Un instrument al servei de les persones
 
El cap del Govern ha iniciat i ha tancat el seu discurs referint-se a la situació econòmica i ha expressat el seu afecte per les famílies que pateixen i el seu compromís que “treballarem tant com calgui per aconseguir que totes les persones del nostre país tinguin una vida digna”. Artur Mas ha recordat que el 2013 ha estat el sisè any d’una recessió que “ha provocat autèntics estralls”, però ha afegit que “sembla que, per primer cop, podem començar a parlar de remuntada”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha expressat la seva confiança que “entre tots sabrem trobar la manera d’esmenar els errors comesos i de transformar l’aprenentatge en fortaleses i èxits col·lectius”. I ha apuntat que a mesura que vagin arribant aquest èxits “hem de saber oferir-los a totes aquelles persones, conciutadanes nostres, que han sortit més malparades dels cops i de les injustícies d’aquests darrers anys”. “No cal oblidar mai que l’Estat que molts reclamen per a Catalunya, com qualsevol altre Estat, no és més que un instrument al servei de la societat i del país; és a dir, de les persones”, ha subratllat.
 
El president Mas ha tancat el seu missatge amb un brindis simbòlic per un 2014 “ple de llum, d’oportunitats i d’esperança”.

1  

Imatges

Fotografia de la gravació del missatge institucional

Fotografia de la gravació del missatge institucional 437

1  

Vídeos

Vídeo del missatge de Cap d'Any del President Mas

1  

Fitxers adjunts

Text del missatge institucional de Cap d'Any 2013

Text del missatge institucional de Cap d'Any 2013
PDF | 158

undefined
undefined
undefined
undefined