• En l’àmbit de les fires internacionals, 17 companyies participaran a la Internationale Kulturbörse de Freiburg (Alemanya) i 4 grups actuaran al festival Eurosonic Noorderslag (Països Baixos), amb el suport del Departament de Cultura
Artistes catalans de diferents àmbits culturals com la música, el teatre, el circ, les arts visuals i el cinema presentaran més de 50 actuacions a nivell internacional durant aquest mes de gener. El Departament de Cultura dóna suport directe als professionals de la cultura catalana per a l’assistència a les fires i mercats internacionals.
 
Assistència a fires i mercats internacionals
Un total de 17 companyies catalanes han estat seleccionades per actuar dins del programa oficial de la Internationale Kulturbörse de Freiburg, la fira més important d’arts escèniques a Alemanya. Del 27 al 30 de gener, es podran veure a Freiburg els espectacles de Brincadeira, Insectotròpics, Pontenpie, PSiRC, Bot Project, Bufa&Sons, JAM, EFS Encara Farem Salat, CQP Campi qui Pugui, Loco Brusca, Max Calaf Sevé, Trukitrek & Otto Panzer, Tutatis, Itinerània, Katakrak, TombsCreatius i Toc de Fusta. Aquestes companyies i d’altres empreses catalanes compten amb el suport del Departament de Cultura que posa a la seva disposició un estand paraigües en el qual poden presentar la seva activitat professional per treure el màxim profit de la fira. El Departament també facilita a les empreses catalanes accedir a la fira amb una tarifa més econòmica i publica un directori amb les empreses catalanes que hi són presents.
 
D’altra banda, 4 grups catalans actuaran al festival Eurosonic Noorderslag, que tindrà lloc del 15 al 18 de gener a Groningen (Països Baixos): La Pegatina, Headbirds, Bongo Botrako i Seward. Aquests grups formen part de la programació oficial del festival gràcies a la tasca que el Departament de Cultura duu a terme des de fa tres anys com a membre de la xarxa professional ETEP (European Talent Exchange Program).
 
També al mes de gener, el Departament de Cultura tindrà presència a les Biennales Internationales du Spectacle, fira multidisciplinària que tindrà lloc el 22 i 23 de gener a Nantes (França). Ja hi han confirmat la seva presència 10 companyies catalanes: Centre Cultural Imaginari Kiku Mistu, Cia NS Danza, Los Excéntricos, MuOM, Delrevés, Tombs Creatius, Kratakrak, Fadunito, EspectacleSpectacular i Cia Pep Bou.
 
Continuant amb la tasca de suport a la internacionalització de les empreses culturals catalanes, el Departament de Cultura disposarà d’un estand paraigües per acollir les empreses catalanes a la fira Midem, la més important a Europa per a les empreses musicals i que es celebra de l’1 al 4 de febrer a Cannes (França). De moment, han confirmat la seva assistència 12 empreses: Apecat, Blanco y Negro, Bucono Music, Discmedi, Divucsa, Ediciones Musicales Clipper’s, Enrich Advocats – Copyrait, Kzoo Music, Meta Network, Open records, Picap i Satelite K / Tsunami.
 
L’Institut Ramon Llull col·labora amb el desplaçament de sis companyies catalanes al Festival Internacional de Teatre Santiago a Mil, que té lloc a Santiago de Xile del 3 al 19 de gener. Les companyies catalanes que hi seran presents són: Antigua i Barbuda, FFF, La Tala, Brodas BROS, Ferroluar i Rodafonio.
 
 
Altres esdeveniments destacats de la cultura catalana l’estranger (*)
La presència dels artistes catalans es concretarà, a més a més, amb tot un seguit d’actuacions arreu del món, de les quals destaquen:
 
Circ
 
  • L’espectacle de circ Call me Maria, una producció d’Obsidiana i Grec Festival de Barcelona, va aterrar a la ciutat de Lörrach (Alemanya) els dies 3 i 4 de gener.
 
Cinema
 
  • El cineasta català Albert Serra estrena a Brussel·les el seu darrer film Història de la meva mort el 31 de gener amb motiu de la retrospectiva que es presenta a l’Espai Bozar, amb el suport de l’IRL.
  • Es presenta la pel·lícula La jungla interior, de Juan Barrero, al Museum of Moving Image de Nova York, el dia 11 de gener. 
  • Tercer passi del film Ignasi M., dirigit per Ventura Pons, al Palm Springs International Film Festival el 12 de gener.
 
Música
  • La formació de música medieval actual Els Berros de la Cort actuarà l’11 i el 12 de gener a Stuttgart, Alemanya. 
  • El grup Che Sudaka presenta la gira 1111 lives tour 2014 amb 13 concerts a ciutats d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Holanda i la República Txeca. 
  • L’Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE) presenta de gira per França El Concert Desconcertant, amb actuacions a Pamiers, Fayence i Vidauban.
 
Exposicions
  • L’exposició de BCQ Arquitectura Barcelona anomenada “Paisatges d’arquitectura” es pot visitar a Stuttgart fins al 31 de gener, després d’haver-se presentat a Berlín i Frankfurt. L’exposició és una reflexió sobre l'arquitectura meridional a l'Europa central. 
  • L’obra de joves il·lustradors catalans estarà present a la mostra “The color of optimism”, programada a la Spanien-Kultur Kunstraum de Berlín fins al 7 de febrer.
  • L’exposició “Gaudí: una arquitectura d’anticipació” es presenta a Brussel·les fins al 7 de febrer.        
  • L’exposició “Ferran Adrià. Notes on Creativity” es podrà visitar al Drawing Center de Nova York del 25 de gener al 28 de febrer.       
  • L’exposició “Camouflages” de Joan Fontcuberta es presentarà a la Maison Européenne de la Photographie, a París (França) del 14 de gener al 16 de març.
  
(*) Aquests esdeveniments s’han extret de la informació que els mateixos artistes faciliten al Departament de Cultura i de les dades dels ajuts atorgats per l’Institut Ramon Llull per a desplaçament d’artistes.
 
Més informació: