• L’execució i muntatge d’aquesta obra s’ha fet en el marc de l’Any Espriu
 
  • L’escultura Solc, situada als Jardinets de Gràcia, ha estat inaugurada aquest migdia pel conseller de Cultura i l’alcalde de Barcelona
Escultura SOLC
En el marc de les diverses iniciatives de l’Any Espriu, aquest migdia s’ha inaugurat l’escultura Solc als Jardins de Salvador Espriu, coneguts també com a Jardinets de Gràcia de la ciutat de Barcelona, en un acte al qual han assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El monument dedicat a Salvador Espriu és obra de l’artista Frederic Amat.
 
L’escultura es pot entendre com la l’empremta que produiria un obelisc en caure a terra. Aquest obelisc és el que està situat a la confluència de l’Avinguda Diagonal amb el Passeig de Gràcia, també anomenat “el llapis” i que es va alçar com a monument a Francesc Pi i Margall, president de la primera república espanyola. El disseny de Frederic Amat correspon exactament al negatiu del tram principal de l’obelisc, descartant-se el basament inferior, que queda refós al parterre de gespa existent. La Comissió d'Art Públic de l’Ajuntament de Barcelona, integrada per Cultura i Hàbitat Urbà, ha fet  l’encàrrec de l’obra, que té un cost de 175.000 euros.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat la importància d’honorar Salvador Espriu: “Estem acabant un any de rememoració del naixement d’Espriu, amb centenars d’actes que s’han produït arreu de Catalunya i que tenen una característica comuna: l’emoció i l’estima del poble català respecte un dels seus més grans referents poètics i cívics del nostre país. Aquests actes han servit perquè la gent del país hagi fet un reconeixement de l’aportació extraordinària d’Espriu a la nostra vida cultural i a la nostra llengua. Va relligar amb les generacions anteriors, va fer possible superar el trauma extraordinari que va suposar la Guerra Civil, va posar les bases de la represa i una actitud i una manera  d’afrontar la realitat i que fes realitat el que semblava impossible: que es refés la convicció i l’enfortiment de la llengua catalana. La ciutat de Barcelona, com no podia ser d’altra manera, honora en aquest poeta que tant va estimar-la. El millor homenatge que podem fer al poeta  és ser un poble generós amb la gent que ha contribuït a construir-lo; gent com Salvador Espriu”.
 
El poema d’Espriu gravat a la placa commemorativa diu:
 
 
                      Brilla, dins l’únic
                      coneixement del negre,
                      l’or del meu somni.
 
                      (PER AL LLIBRE DE SALMS D’AQUESTS VELLS CECS XXVI)
 
                      BARCELONA A SALVADOR ESPRIU
                      2013
 
 
Celebració de l’Any Espriu
El Departament de Cultura impulsa la commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló, que s’ha celebrat al llarg de tot el 2013 i s’allargarà fins el març de 2014. L’Any Espriu s’ha projectat per tot el territori amb un caràcter cultural, cívic i participatiu amb la promoció de tot tipus d’activitats, exposicions, representacions teatrals, actes de difusió lectora, publicacions. La commemoració del centenari d’un dels autors més insignes de les lletres catalanes té com a objectius la difusió de l’obra i la figura de Salvador Espriu a Catalunya i els territoris de parla catalana i projectar-la a nivell internacional. Així, el programa ha impulsat la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat, mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament i els mitjans de comunicació.
El monument a Salvador Espriu és una de les aportacions a l’Any Espriu de l’Ajuntament de Barcelona que se sumen a altres iniciatives com vàries produccions en el marc del Festival Grec o a la Setmana de Poesia de Barcelona.
 
 
Referències sobre l’artista: Frederic Amat
Pintor, el treball del qual desafia una única forma de categorització. La seva obra ha estat publicada i exposada a tot el món. La seva concepció oberta de la pintura l'ha portat a integrar al seu treball creatiu múltiples llenguatges artístics. Ha realitzat escenografies per a la dansa i el teatre a partir de texts de García Lorca, Beckett, Juan Goytisolo, Koltès, i Octavio Paz. Així mateix ha dirigit i conformat els espais escènics de l'òpera El viatge a Simorgh de Sánchez Verdú i dels oratoris Oedipus Rex de Stravinsky/Cocteau i Maddalena ai piedi di Cristo de Caldara. També ha il·lustrat diverses obres literàries com Las Mil i Una Nits o La Odisea. En les seves intervencions en espais arquitectònics, ha desenvolupat projectes que combinen pintura, escultura i ceràmica: El Mural de les Olles, Villanurbs, Pluja de Sang o Mur d´Ulls... En la mateixa direcció plural ha estès la pintura a l'àmbit de la cinematografia en pel·lícules com  Viatge a la lluna, Foc al Cántir, El Aullido, Danse Noire, Deu Dits i Memòries de Tortuga.
 
 
 
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Foto: Acte d'inauguració de l'escultura 'Solc', de Frederic Amat, en homenatge a Salvador Espriu

Foto: Acte d'inauguració de l'escultura 'Solc', de Frederic Amat, en homenatge a Salvador Espriu
JPG | 223