• El Govern  detalla les actuacions per impedir que famílies  amb dificultats perdin el seu habitatge
Parlament

El ple del Parlament que s’inicia aquest dimecres acollirà el debat final i la votació del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2014 i el de la llei de mesures fiscals i tributàries, més coneguda com a llei d’acompanyament dels pressupostos. Els comptes de la Generalitat arriben al ple del Parlament un cop superada tota la tramitació parlamentària i després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi rebutjat el recurs del PP que va impossibilitar que els comptes es poguessin aprovar abans d'acabar el 2013.


Es tracta dels pressupostos que marquen l’inici de la sortida de la recessió ja que preveuen un creixement de l’economia catalana del 0,9%. Tot i ser un creixement moderat, representa un canvi important respecte a l’evolució econòmica del 2013, que s’estima que serà d’un -1,1% en la seva mitjana anual.


A més a més, els pressupostos del 2014 situen la despesa departamental en 20.295 milions d’euros, un 0,2% més que l’exercici anterior. Aquest manteniment de la capacitat de despesa dels departaments va ser una de les prioritats en la confecció dels comptes, ja que la reducció dels recursos disponibles hagués comportat un deteriorament dels serveis públics essencials.


Els comptes del 2014 inclouen un conjunt de mesures per protegir l'estat del benestar, ajudar a la reactivació de l’economia i crear ocupació, entre les quals destaquen l’ampliació de l’oferta de places de Formació Professional o l’aposta per la recerca i la innovació. La despesa social també es consolida com a eix vertebrador dels pressupostos. Amb l’objectiu de protegir els col•lectius més perjudicats per la crisi, les polítiques de Salut, Ensenyament i Benestar Social, la Renda Mínima d’Inserció i el suport a les famílies en matèria d’habitatge concentren el 71,1% de la despesa disponible. I, si es tenen en compte tots els recursos destinats a finançar serveis bàsics (incloent-hi els departaments d’Interior i de Justícia) el percentatge s’eleva fins al 80,9%.


Cal recordar que aquests pressupostos no incorporen els deutes de l’Estat amb Catalunya, tot i que el Govern els continua reclamant.

Sessió de control
Al marge del debat i la votació dels pressupostos de la Generalitat per l’any 2014, el ple d’aquesta setmana acollirà també la sessió de control al Govern on el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà les actuacions que pensa portar a terme la Generalitat per evitar la pèrdua de l’habitatge a les famílies que tenen dificultats per mantenir la seva residencia habitual. El conseller Vila també respondrà una pregunta sobre la C55 i una altra sobre les aportacions del Govern al finançament del transport públic.


Per la seva banda, el conseller de l’Interior, Ramon Espadaler, respondrà fins a 4 preguntes durant la sessió de control al Govern, que versaran sobre temes tan diversos com la violència masclista, el cos de bombers, el CIE de la Zona Franca o els darrers delictes ocorreguts a Catalunya.
També participaran a la sessió de control, el conseller de la presidència, Francesc Homs, que respondrà dues preguntes sobre la carta enviada pel president Mas a mandataris internacionals; la vicepresidenta, Joana Ortega, que parlarà sobre incompatibilitats dels alts càrrecs; el conseller de Salut, Boi Ruiz, analitzarà les perspectives de fer un nou CAP a Viladecans; i el conseller d’Economia, valorarà el reconeixement europeu a la qualitat de la recerca que es fa a Catalunya.


Un cop finalitzada la sessió de control al Govern, s’iniciarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.