• Anuncia que avui s’ha enviat el requeriment pel contenciós administratiu per reclamar els 759 milions d'euros de la Disposició Addicional Tercera de 2008

  • Assegura que compareixerà a la Comissió d’Economia per explicar les concessions i venda de patrimoni, però que no es renuncia a l’acció política per aconseguir part d’aquests ingressos

  • Diu que Catalunya encara no ha pogut calcular les dades de la balança fiscal del 2011 i reclama al Govern espanyol que enviï les dades
Fotografia de l'entrevista
 
En una entrevista al programa “Els Matins” de TV3, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que “estem vivint una agressió en l’àmbit de l’autogovern”. Segons el conseller, cada dia hi ha mesures des de Madrid que “es tradueixen en la laminació o liquidació de l’autogovern de Catalunya”. “La intenció del Govern central és deconstruir l’Estat de les autonomies i acontentar-nos amb el café para todos, que ara és un cafè descafeïnat, també per a Catalunya”, ha afegit.
 
Pel titular d’Economia, el tractament pressupostari de Catalunya és injust i el repartiment de despesa i dels ingressos fiscals entre l’Administració central i les comunitats autònomes està “clarament esbiaixat a favor del Govern central” i en contra dels serveis de l’Estat del benestar responsabilitat de les autonomies. “Ens hem vist obligats a reduir una paga extra dels treballadors públics mentre que el Govern central no ho ha fet. Hi ha una tractament injust de base”, ha dit.
 
Preguntat sobre la possibilitat que el ministre Montoro anunciï aquesta tarda a la convenció del PP el seu càlcul de les balances fiscals de Catalunya amb l’Administració central, el conseller ha dit que espera que el ministre expliqui la metodologia i “obri l’aixeta de les dades. Aquest any no hem pogut calcular les del 2011, perquè no ens envien les dades. El més important és que les dades estiguin disponibles per a tots els investigadors, ja que les metodologies són estàndards.”
 
El responsable de les finances catalanes també s’ha referit als 2.300 milions d'euros d’ingressos previstos en els PGC 2014 i ha assegurat que compareixerà a la Comissió d’Economia i Finances del Parlament de Catalunya per presentar la llista de concessions i vendes de patrimoni que han de permetre aconseguir aquests ingressos, però “no es renuncia a què part d’aquests diners vinguin per la via de l’acció política”.
 
En aquest sentit, Mas-Colell ha anunciat que avui ha enviat a Madrid el requeriment que inicia el contenciós administratiu per reclamar el pagament dels 759 milions d'euros de la Disposició Addicional Tercera de 2008 i que s’haurien d’haver pagat el 2011. “Tenia una base jurídica fortíssima perquè havia estat aprovada per la Comissió bilateral”, ha dit.
 
El conseller també ha insistit en què des de Catalunya es continuarà reclamant i exigint que es revisin les bestretes del model de finançament: “rebrem 550 milions d'euros menys quan tots els senyals són que l’economia s’està recuperant i millora la recaptació”.
 
Quant a la situació econòmica, Mas-Colell ha afirmat que tècnicament no sortirem de la crisi fins que no tornem a estar com el 2007, però també ha parlat de recuperació i ha dit que després de dues caigudes “podem tenir confiança que no n’hi haurà tres”. En aquest sentit, s’ha mostrat satisfet que Catalunya estigui al capdavant d’aquesta recuperació i ha qualificat les perspectives per a l’economia catalana de “bones”. I, “si continuem treballant i treballant dur, seran molt bones”, ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 172