El president Mas durant la seva visita a Parramon Exportap
El president Mas durant la seva visita a Parramon Exportap
· El cap de l’Executiu assegura que la campanya a favor del no per part de Mariano Rajoy i de tot el Partit Popular “demostra que ja estan acceptant que la consulta hi acabarà sent”
 
· Artur Mas ha reiterat que el desig del Govern és que sigui un procés “acordat” com al Regne Unit, però ha lamentat que l’única resposta que troba a l’oferta de diàleg són “atacs sistemàtics a l’autogovern de Catalunya”
 
· Sobre la negativa del Govern espanyol a publicar les balances fiscals, Mas ha assegurat que, “quan s’adonen que surten molt en contra de Catalunya i molt a favor d’altres territoris, la manera de resoldre-ho és tapant-ho”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat aquest migdia que “hi haurà la consulta i, a més a més, serà legal”, i ha assegurat que, si Mariano Rajoy i els líders del Partit Popular “estan en plena campanya per evitar que Catalunya pugui fer aquesta consulta” i arribar a fer el pas endavant de constituir-se com un Estat, “vol dir que ja estan acceptant, de facto, que la consulta hi acabarà sent”.
 
Des de Palafrugell, on el president es trobava de visita oficial, el cap de l’Executiu ha defensat que la voluntat del Govern seria que la consulta “fos acordada” amb les institucions espanyoles, i ha destacat que “hem treballat constantment en aquest sentit perquè aquest diàleg i aquesta negociació es pugui produir en algun moment”, de la mateixa manera que passa al Regne Unit. “Dos governs legítims que seuen en una taula, que negocien i arriben a un acord perquè es pugui fer una consulta, com és el cas d’Escòcia. I nosaltres estem disposats a fer-ho”, ha reblat Mas.
 
Davant d’aquesta possibilitat, però, el president ha assegurat que el que el Govern es troba són “unes institucions de l’Estat i, sobretot un Partit Popular, així com d’altres partits espanyols, que el que fan és cantar els horrors d’aquest procés i insistir-hi constantment, amb una manca d’equanimitat i respecte molt gran”. A més, ha destacat, Catalunya es troba amb “atacs sistemàtics contra el nostre autogovern”, en terrenys com la llengua, les inversions públiques o la projecció exterior.
 
Davant dels periodistes, el cap de l’Executiu ha subratllat que, al contrari del que alguns asseguren, “amb la consulta no hi ha cap perjudici, perquè és l’exercici de la democràcia”. “Quin problema pot donar a un país i a una societat exercir amb normalitat la democràcia amb majúscules, que és que la gent decideixi els grans temes, i el futur del país ho és?”, ha preguntat Artur Mas, que ha defensat que aquest és un mètode “absolutament respectuós”.
 
 
Balances fiscals
 
Preguntat sobre la negativa del Govern espanyol de publicar les balances fiscals que ahir va reiterar el ministre Montoro, el president ha assegurat que “quan s’adonen que, ben comptades, surten molt en contra de Catalunya i molt a favor d’altres territoris de l’Estat”, veuen que poden tenir un problema i “la manera de resoldre’l és tapar-lo”.
 
Artur Mas ha lamentat “aquesta manera moderna, respectuosa i sensible” d’actuar i ha recordat que “ells es van comprometre” a publicar les balances fiscals i, a més “hi ha resolucions del Parlament espanyol” a favor d’aquesta publicació.
 
“Ara s’inventaran una altra cosa que els surti millor per poder evitar parlar d’un problema que és evidentíssim i que mostra unes desigualtats entre territoris de l’Estat espanyol molt grans, que el que fan és empobrir de manera clara els territoris més productius, entre ells Catalunya”, ha reblat el president.
 
 
Inauguració de la nova nau de Parramon Exportap
 
El president ha inaugurat aquest matí la nova planta de producció de taps de suro de l’empresa Parramon Exportap, a Cassà de la Selva. Després de visitar les instal·lacions, Artur Mas ha destacat, en els parlaments institucionals, la brillant trajectòria i feina que du a terme Parramon i ha reiterat que “exemples positius com el vostre són els que s’han de donar a conèixer” perquè la societat catalana “agafi confiança” a través de models amb els quals es pugui identificar i s’adoni que “a casa nostra hi ha moltes coses que van bé”.
 
En aquest sentit, Mas ha destacat que “Catalunya és l’exemple més clar del sud d’Europa d’una societat cohesionadora, oberta, amb vocació exportadora i capacitat d’atreure gent”, i no la societat tancada, aïllada i provinciana que alguns asseguren. Veus crítiques a qui el president també ha retret el fet que no “cuidin i mimin” el país, tenint en compte, com diuen, que “Catalunya està traient a Espanya de la crisi”. “Si l’economia catalana està ajudant a sortir de la crisi a tot un conjunt, com pot ser que no el cuidin ni el projectin arreu i no hi confiïn ni respectin?”, s’ha preguntat.
 
Per últim, el cap del Govern ha defensat que un país com el nostre “té moltes capacitats perquè té moltes persones de vàlua”, però ha reiterat que “la batalla actual de Catalunya és disposar dels millors instruments possibles per fer la feina millor”.
 
Parramon, fundada el 1956, es dedicada a la fabricació de taps de suro natural, microgranular i taps especials per a licors, destil·lats, olis i essències. Entre els seus 800 clients hi figuren prestigiosos cellers de tretze països productors de vins, escumosos i destil·lats d’Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania. El 65% de la seva producció s’exporta fora de l’Estat espanyol. La nova planta que avui s’ha inaugurat compta amb una inversió d’1,5 milions d’euros, amb una capacitat per produir fins a 20 milions de taps de gamma alta i incorpora tecnologia d’última generació, com la visió artificial.
 
La visita del president a terres gironines ha acabat a Palafrugell, on el cap del Govern s’ha reunit amb representants de la Junta de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK) i l’Institut Català del Suro (ICSURO). A la trobada també hi han assistit els consellers Felip Puig i Josep Maria Pelegrí. En acabar, les autoritats han visitat les instal·lacions de l’Institut Català del Suro i el seu laboratori (Cork Center Laboratory), on es realitzen els controls de qualitat del suro.

3  

Imatges

Visita a Parramon Exportap (1)

Visita a Parramon Exportap (1) 513

Visita a Parramon Exportap (2)

Visita a Parramon Exportap (2) 477

Visita a l'Institut Català del Suro

Visita a l'Institut Català del Suro 580