• El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre el lliurament del XXXIV Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que ha guanyat l’escriptora Care Santos
El president Mas lliura el Premi Ramon Llull a l'escriptora Care Santos
El president Mas lliura el Premi Ramon Llull a l'escriptora Care Santos
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2014 a l’escriptora mataronina Care Santos, que ha estat distingida per la novel·la Desig de xocolata. El cap de l’Executiu ha destacat durant el seu parlament “l’avenç social del català” i ha dit que demostra que “malgrat el que alguns ens volen fer creure des de fora, els que vivim aquí, catalanoparlants i castellanoparlants, sabem perfectament que de traumes i problemes no n’hi ha cap de rellevant, a l’inrevés, hi ha una normalitat molt gran”.
 
Artur Mas ha subratllat que en els darrers cinc anys 500.000 persones que no tenien el català com a llengua d’ús habitual, ara la tenen i ha assegurat que això significa que “el sistema educatiu que tenim des de fa molts anys i que tots els governs de Catalunya han defensat sempre, fossin del color que fossin, està funcionant amb normalitat”. El president ha afegit que aquesta dada “és molt impactant i positiva i diu molt de la feina que fa molta gent en el dia a dia i de la normalització de la llengua al nostre país”.
 
El cap del Govern també ha explicat que el català a la feina ha crescut en 800.000 persones en els darrers cinc anys i que hi ha 260.000 nous lectors de llibres en català. El president ha subratllat també l’increment de l’ús del català a Internet, on és la vuitena llengua més utilitzada i la 19a en pàgines web.
 
Dades com aquestes, que demostren la fortalesa del català, “són positives i criden a l’esperança i al desig que encara vagi millor”, ha assegurat el president, que, en aquest sentit, ha volgut agrair “la bona feina” que realitzen tots els actors del món cultural del país. “Sé que de dificultats n’hi ha moltes i molt greus, però no treu que l’energia i el dinamisme del sector en aquests moments crida clarament a l’esperança”, ha reblat.
 
Durant el seu discurs, el president també ha volgut agrair molt especialment el compromís del Grup Planeta que, amb premis com el Ramon Llull, “ajuden que es vagi normalitzant l’ús de la nostra llengua pròpia”. Per aquest motiu, ha donat les gràcies per la “fidelitat i perseverança” en la trajectòria del premi i ha subratllat que aquest acte, igual que els milers d’iniciatives que diàriament es promouen des del teixit social català “malden perquè l’ús del català vagi progressant en tots els sentits, en la literatura i tots els àmbits de la nostra vida diària”.
 
El president Mas també s’ha referit a l’evolució econòmica del sector cultural i ha assenyalat que, malgrat la situació econòmica, els índexs d’ocupació han passat de 161.000 persones, el primer trimestre de 2009, a 178.000, el darrer trimestre de l’any passat. “És dels pocs sectors on en plena crisi econòmica hi ha més persones ocupades”, ha remarcat Artur Mas, que també ha destacat que, respecte al conjunt de l’Estat, Catalunya ha passat de representar un 23% del sector cultural, l’any 2009,al 29 %.
 
El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, que convoca Editorial Planeta, es va crear l’any 1981 i està dotat amb 60.000 euros. El jurat està format per Antoine Caro, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, que fa de secretari amb vot.
 
La cerimònia de lliurament ha comptat amb l’assistència del president del Grup Planeta, José Manuel Lara, així com del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i del ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Albert Esteve, entre d’altres autoritats.
 

2  

Imatges

Entrega a la guanyadora del Premi Ramon Llull

Entrega a la guanyadora del Premi Ramon Llull 879

Fotografia de família del Premi Ramon Llull

Fotografia de família del Premi Ramon Llull 518