• El conseller de la Presidència ha presidit l’acte de commemoració del Tricentenari que s’ha fet a Valls
El conseller Homs durant la seva intervenció
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha manifestat la seva sorpresa per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de fixar els mínims de l’ensenyament del castellà als nens que ho demanin, un 25% de les hores lectives. Homs ha subscrit les paraules de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i ha manifestat que “ens ha sorprès que un tribunal subrogui allò que el mateix Tribunal Constitucional ha dit en reiterades ocasions i que, a més, entri en percentatges”.
 
El portaveu del Govern ha titllat de “xocant” la decisió del TSJC i ha afegit que “qui ha de determinar el grau amb el què s’ha d’aplicar la immersió lingüística és la comunitat educativa, és a dir, el món docent”. Tal com va avançar ahir la consellera Rigau, Homs ha confirmat que “òbviament recorrerem” i que “la raó jurídica ens assisteix amb les reiterades sentències del Tribunal Constitucional”.
 
Francesc Homs ha fet aquestes declaracions a Valls, on ha presidit l’acte inaugural de commemoració del Tricentenari que ha tingut lloc al Teatre Principal. El portaveu s’hi ha referit dient que “la commemoració del Tricenternari és un tema clarament de país” i que el d’avui havia estat un acte “transversal”, que deixa palesa “la manera de fer les coses, la dignitat i serenitat que distingeix al poble de Catalunya”. “Tenim una oportunitat històrica extraordinària”, que “ha d’inspirar el nostre futur”. Amb l’acte d’avui es dóna el tret de sortida a les activitats que es duran a terme durant l'any a tota la comarca.
 
El conseller de la Presidència ha lamentat els continus “pals a les rodes que hem tingut constantment”, des de “l’època de Mancomunitat” tot i la col·laboració de Catalunya per fer les coses en “interès de l’estat espanyol. Però ens ho paguen amb una moneda que no podem acceptar”. Homs ha posat com a exemple les manifestacions “particularment les dels dirigents del Partit Popular”, que tenen un clara actitud de “menyspreu i de presentar les coses de manera falsa”, de “manipular la realitat” i de no respectar el que “vol opinar el poble de Catalunya”. “Darrera del tema de voler votar hi ha l’expressió del que volem dir”. Per això, el conseller es pregunta “Què passa? Què els importa ben poc el que pugui pensar el poble de Catalunya? Perquè aquesta és la moneda amb la qual ens paguen la nostra bona fe”.
 
A l’acte també hi ha assistit l’alcalde de Valls, Albert Batet; el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin; el comissari de la Commemoració del Tricentenari de la Generalitat, Miquel Calçada i el comissari de la commemoració del Tricentenari de Valls, Jaume Pros; entre altres autoritats municipals. Posteriorment, Homs ha presidit la gala de la Nit de Castells organitzada per la Revista Castells, que s’ha celebrar al Centre Cultural Municipal.