• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern clou el lliurament del I Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa del català, que ha estat atorgat a l’Assemblea de Docents de les Illes Balears
El conseller Homs amb el representant de l'Associació de Docents de les Illes Balears
El conseller  de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha participat aquest vespre en l’acte de lliurament del Premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en la defensa del català, que en la seva primera edició ha estat concedit a l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. La Viquipèdia en català i Joan-Carles Martí i Casanova, activista cabdal per a la llengua catalana de les comarques de l'Extrem Sud del País Valencià, han estat els altres dos finalistes.
 
Aquest guardó, segons ha afirmat el conseller durant la cloenda de l'acte, posa de manifest que “tots els que ens diuen que no i els que ens volen imposar decisions arbitràries sobre la llengua han arribat tard, i en un acte com el d’avui es pot dir clar i català”. En aquest sentit, Homs ha destacat la “tenacitat i el compromís” de tots els nominats en la primera edició del premi, valors gràcies als quals “tenim força com a país i com a llengua”. “La feina no s’acaba aquí, però estem a punt, estem capacitats, hi ha enginy i la democràcia farà el seu camí”, ha assegurat.
 
El conseller també ha volgut expressar en nom del Govern l’”agraïment profund” a la família de Martí Gasull, el testimoni de la qual “ens ha ajudat a mantenir viu el record de l’exemple ell representa, i que depassa el seu propi compromís amb la llengua”.
 
El premi, que es lliurarà anualment, l’ha creat la Plataforma per la Llengua amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona per guardonar les persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana. A més d'esperonar l'activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d'un dels seus fundadors i principal impulsor de l'entitat, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l'Himàlaia, segons explica l’entitat.
 
El passat 9 d’octubre, el Govern va distingir Martí Gasull i Roig (Barcelona, 1969 – Himàlaia, Nepal, 2012) amb la Creu de Sant Jordi a títol pòstum per la seva “valuosa trajectòria de compromís amb la llengua i la cultura catalanes, des d’una actitud de diàleg que ha permès impulsar una presència més efectiva del català a la nostra societat”.
 

L’acte s’ha celebrat al Born Centre Cultural de Barcelona i ha estat conduït per l’actor Quim Masferrer. Hi han assistit el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el president i el director de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder i Daniel Mundet, respectivament; l’alcalde de Girona i president de la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament de Catalunya, Carles Puigdemont; la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell; el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; entre altres.