• La memòria posa en relleu la consideració de tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, on s’hi inclouen els elements patrimonials de la Seu Vella, el Castell del Rei, la fortificació i els seus valors històrics, artístics, materials i immaterials
  • Conseller Mascarell: “Ens costarà una mica més o menys, però això es guanyarà perquè està ben plantejat, hi ha moltes raons, de caràcter patrimonial, humà, social i paisatgístic, que ens permeten assegurar que això arribarà a bon port”
  • L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, recorda “que el fet que l’any 1200 Lleida, que és el centre geogràfic de la Corona d’Aragó, tingui aquest turó amb el Castell del Rei i la Seu Vella,  i que això sigui un dels elements representatius  d’Europa al segle XIII, ha de tenir un reconeixement  de l’Estat i de la UNESCO a nivell mundial”
  •  El Govern de la Generalitat va aprovar l’any 2013 el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni mundial de la UNESCO
Seu Vella UNESCO
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, han analitzat avui la memoria que recull els valors i criteris amb els que el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida es postula com a candidat a ser reconegut per la UNESCO Paisatge Urbà, Històric i Cultural. La memòria porta per títol “Paisatge de memòria, fita monumental i buit urbà”.
 
A la reunió també hi han assistit el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort,  la tinenta d'alcalde de Cultura, Montse Parra, el cap de l'oposició, Joan Ramon Zaballos, i el portaveu del grup municipal del PP, Joan Vilella i el president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat que “tenim un dossier que ens ha de servir per tirar endavant el procés amb convicció i amb la voluntat inequívoca que això es guanyi”. Per a Mascarell, “ens costarà una mica més o menys, però això es guanyarà perquè està ben plantejat, hi ha moltes raons, de caràcter patrimonial, humà, social i paisatgístic, que ens permeten assegurar que això arribarà a bon port . Lleida hi guanyarà i el conjunt del patrimoni català també”.
 
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha recordat “que el fet que l’any 1200 Lleida, que és el centre geogràfic de la Corona d’Aragó, tingui aquest turó amb el Castell del Rei i la Seu Vella, i que això sigui un dels elements representatius  d’Europa al segle XIII, ha de tenir un reconeixement  de l’Estat  i de la UNESCO a nivell mundial. Aquesta és una de les ambicions dels lleidatans i lleidatanes, que crec que ja han fet seva els catalans”. L’alcalde ha destacat que per a Lleida és una “ambició històrica que sigui patrimoni de la Unesco” i ha agraït el treball conjunt de diferents entitats per elaborar el dossier presentat a la conselleria, primer pas pel procés de la candidatura. Àngel Ros ha dit que cal  esperar que la candidatura sigui ben rebuda tant pel Ministeri de Cultura com per la UNESCO.
 
Amb la presentació de la memòria al Departament de Cultura s’inicia oficialment el tràmit de la candidatura. La base de la Memòria és la valoració dels paràmetres que des d’UNESCO es reclamen per endegar i proposar una candidatura, confrontats amb la realitat patrimonial del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella de Lleida. Per mitjà del document, des d’avui dipositat oficialment a la Generalitat, es justifica el valor universal excepcional de la Seu Vella de manera que mereixi la declaració de Patrimoni de la Humanitat, d’una manera clara, fàcilment identificable, contrastada i comparada, en el marc de les classificacions establertes per la UNESCO.
 
El títol del document “Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà” mostra i incorpora els elements fonamentals de pervivència i, preeminència, i factors immaterials com la seva singularització de monument de pau, així com la seva capacitat de resiliència. La memòria posa de relleu la consideració de tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, on s’hi inclouen els elements patrimonials de la Seu Vella, el Castell del Rei, la fortificació i els seus valors històrics, artístics, materials i immaterials. I també inclou la valoració del Paisatge, en el marc que actualment les convencions UNESCO reconeixen, com a tret fonamental.

La memòria per a la Candidatura presenta el Conjunt Monumental del Turó de la Seu Vella seguint tres Criteris de Valor Universal Excepcional: històric-artístic, paisatgístic i immaterial. El valor del Turó com a Paisatge Urbà, Històric i Cultural és l’eix essencial del camí que comença la candidatura, i aquest hauria de ser el terme de la declaració: “Turó de la Seu Vella com a Paisatge Urbà, Històric i Cultural, patrimoni de la humanitat”.

El registre a la Generalitat és el primer pas de tot el procés reglamentari per optar a aquest reconeixement i després haurà de ser avalada pel Ministeri de Cultura. El 25 de juny de 2013, el Govern de la Generalitat va aprovar el decret que per primera vegada facilitava una orientació normativa per a l’elaboració de les candidatures que optessin a Patrimoni mundial de la UNESCO (Decret 186/2013 de 25 de juny, de procediment d’elaboració de candidatures de béns del patrimoni cultural català per a la seva inscripció en la Llista del patrimoni mundial). L’articulat del Decret i tota la normativa està acordada amb la de l’Estat i la d’UNESCO, que ja hi dóna un primer vist-i-plau.

La redacció del document ha estat coordinada pel secretari de l’Associació UNESCO de Lleida, Òscar Castro, que rep el suport de la Federació Catalana de Clubs i Associacions UNESCO de Catalunya. També hi ha col•laborat la Càtedra UNESCO de ciutats intermèdies de la Universitat de Lleida, liderada per Josep M. Llop i les Escoles de Lleida que hi estan adscrites. Així mateix, una aportació destacada ha estat la del Consell Científic del Consorci del Turó, tant en col•laboracions individuals com en equip igualment que algunes entitats que formen part del Consell Cívic i Social.
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Reunió sobre la candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida a Patrimoni Mundial de la UNESCO

Fotografia: Reunió sobre la candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida a Patrimoni Mundial de la UNESCO
JPG | 1800

Fotografia: Assistents a la reunió per analitzar la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la UNESCO

Fotografia: Assistents a la reunió per analitzar la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la UNESCO
JPG | 1848