• Amb aquest memoràndum respon l’informe que el ministre Margallo va enviar als representants diplomàtics amb arguments del govern espanyol sobre el procés sobiranista
  • Presidència ha demanat al ministeri d’Exteriors que faci arribar aquest document a les ambaixades  
  • El conseller Homs ha destacat que “dir que la Generalitat emana de la Constitució és desafiar el que el BOE va dir en el seu moment”
Entrevista
El Departament de la Presidència ha elaborat el document que porta per títol Estrechar lazos en libertad com a resposta a l’informe que el ministeri d’Exteriors i Cooperació del govern espanyol va enviar a les ambaixades espanyoles amb el seu posicionament sobre el procés sobiranista català.

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio que es tracta d’una “contraposició d’arguments” que “al final pot ajudar a construir un diàleg que fora bo que hi fos”. L’objectiu és “argumentar en allò que ens semblava més el moll de l’ós dels arguments que plantejava el govern espanyol des del punt de vista polític, constitucional i del que va ser la Constitució”. Homs ha afegit que amb aquest document, el Govern intenta “combatre el to” del memoràndum del ministeri d’Exteriors ja que és “molt dramàtic”. Ha assegurat que “és difícil establir aquest diàleg racional a base d’expressions  fatídiques” i és en aquest sentit, que considera que “convindria posar-hi un punt de  racionalitat.”

El document, va ser remès ahir al ministre d’Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, al qual Presidència ha demanat que el faci arribar a les ambaixades espanyoles perquè l’opinió de l’Executiu català “és una opinió que pot ser tinguda en compte per fer-se una composició de lloc de quin és aquest debat que hi ha a Espanya i a Catalunya”. Homs espera que Margallo el remeti als representants diplomàtics espanyols, tal com ja va fer amb el seu informe, ja que “sinó seria poc lleial al seu principi que diu que l’inspira que diu que tots som iguals i tenim els mateixos drets”.

Pel que fa al contingut, el conseller ha explicat que text de Margallo “no només no aporta propostes sinó que es deixa bona part de la historia recent que és la que explica que estiguem on som”. “Si no hagués estat per la sentència contra l’Estatut, els instruments disponibles i els termes del debat polític segur que serien ben diferents”, ha reblat Homs. El portaveu també s’ha queixat que l’argumentari de Margallo presenti “el procés de la transició i la Constitució com si fos un mite fundacional”.

El document de Presidència respon a algunes qüestions que tracta el document de Margallo: “dir que la Generalitat emana de la Constitució és desafiar el que el mateix diari oficial del BOE va establir en el seu moment”, ha explicat Homs. “Apel•lar que la Generalitat, penja nomes de la Constitució, és directament un fet tan refutable com que la Constitució és del 1978 i la Generalitat restablerta del 1977”, ha argumentat el conseller.

En referència a l’existència d’aquests dos informes, Homs ha assegurat que “és bo que hi hagi contraposició de punts de vista” ja que “en una societat sana i madura permet una discussió tan viva i florida com es vulgui”. “Si seguim fent les coses segons la manera de fer que tenim a Catalunya,  a això no se li pot pas posar portes ni murs”, ha conclòs Homs. Sobre l’informe de Margallo, és un document del qual ha dit que “discrepem amb moltes coses però ens permet establir un debat i una oportunitat per intentar canviar impressions”.

Homs ha posat sobre la taula la necessitat d’un “debat molt interessant” entre el “principi de legalitat i legitimitat democràtica” i ha explicat que “si la legalitat ha de servir perquè la democràcia no es pugui expressar de facto, malament anem; cal saber trobar aquest equilibri i no imposar la legalitat a la legitimitat, aquesta discussió seria interessant que hi pogués ser”.

Pel que fa al posicionament de determinats empresaris davant el procés català, ha recordat la reunió que el febrer de 2007 va mantenir el món empresarial a l’IESE en què “es va situar una mena de decàleg amb les infraestructures, el finançament i els àmbits competencials, que era imprescindible pel funcionament ordinari del nostre país”. I ha seguit: “si repassem el decàleg, veurem que el més calent és a l’aigüera, hem anat a menys respecte la perspectiva que hi havia el 2007”. “Més enllà d’aspectes més emotius, aconsellaria més serenitat a tot arreu”, ha conclòs Homs.