• El conseller de la Presidència demana unitat al Parlament i els sectors implicats perquè el govern espanyol reconsideri una iniciativa que “perjudica molt” tant els esportistes com les federacions catalanes
Francesc Homs
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s’ha mostrat avui confiat, “des de la prudència”, que el govern espanyol reconsiderarà la creació de la llicència esportiva única, tot i el Projecte de llei de reforma de la Ley del Deporte aprovat pel Consell de Ministres. “I en la mesura que això no s’ha aprovat de manera definitiva” i donat que “hi ha inquietud a tot arreu”, hauríem “d’expressar les coses de manera que conciti el màxim consens del Parlament per intentar reconduir la qüestió aprofitant la moció que es deriva de la interpel·lació”. Dins d’aquest context, Homs ha reconegut que tan el mateix president Mas com el secretari general de l’esport, Ivan Tibau i ell mateix, han fet “gestions davant dels responsables del govern espanyol per fer entendre que això no tenia cap sentit i que s’havia de reconsiderar”.

El portaveu del Govern considera la reforma com “un nou intent de recentralització” ja que “una vegada més, s’envaeixen les competències que tenim atorgades”. Un nou intent “d’aquest camí desbocat que ha iniciat el govern espanyol per fer marxa enrere en l’estat de les autonomies”.

En la resposta a una interpel·lació sobre aquesta qüestió al Ple del Parlament, el portaveu del Govern ha explicat quina era la situació actual de les llicencies esportives a Catalunya i ha recordat que “la Generalitat disposa de competències exclusives en matèria d’esport, que ens atorga l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en el seu article 134” i que, per tant, “en exercici d’aquesta competència, s’ha regulat a Catalunya la llicència esportiva”. Cal dir que les entitats esportives de Catalunya es regeixen pel Text únic de l’esport.

En la seva resposta, Homs ha explicat que els esportistes que volen competir a Catalunya han de tenir una llicència expedida per la federació catalana corresponent i que si ho volen fer a nivell estatal han de tramitar-la i pagar el que correspongui a través de la mateixa federació autonòmica. En altres casos, -un nombre molt petit de federacions catalanes integrades a les corresponents espanyoles- en lloc d’expedir una llicència autonòmica -homologable-, expedeixen una llicència que permet participar en totes les competicions oficials. “És a dir, tenen ja implantada la llicència esportiva única. I és precisament aquesta darrera la fórmula que ha aprovat el Consell de Ministres” ha afegit. De fet, amb el Projecte de llei que ha aprovat el Govern espanyol, “desapareixerà la llicència autonòmica", ja que les federacions expediran una llicència “única que permetrà participar tant en competicions autonòmiques com estatals”. Això vol dir que “un esportista que només participi en competicions catalanes no podrà tenir una llicència catalana, i haurà d’obtenir i pagar una llicència a nivell estatal, cosa que li representarà un cost superior”.

En aquest sentit, el portaveu del Govern ha dit que tot i que l’informe de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) justifica la modificació de la Ley del Deporte per crear la llicència única esportiva “per unes suposades raons de simplificació i racionalització”, el cert és que també ho fa “per raons de finançament de les federacions esportives espanyoles”, donat que aquests darrers anys han patit una reducció dràstica de les subvencions públiques. “Ens temem que, malauradament, aquest és per al Govern espanyol, un element de pes” ha reblat.

En un altre moment de la seva intervenció, Homs s’ha referit a “la inquietud que ha generat en el sector”, amb un “clar posicionament contrari del sector esportiu català que el Govern comparteix”. Tot plegat, aquesta modificació suposa “una invasió flagrant” de competències de la Generalitat de Catalunya, “no respecta el dret dels esportistes catalans a obtenir una llicència exclusivament autonòmica i priva a les federacions catalanes d’una de les funcions més importants que té atribuïdes”. “En definitiva”, ha conclòs, “els esportistes, que són els afectats directes, en surten molt perjudicats”.

A Catalunya hi ha 67 federacions esportives, les quals emeten un total de 629.178 llicències. D’aquestes, se n’habiliten 155.292, és a dir un 24,7% del total de les llicències emeses.