• El conseller de la Presidència ho ha dit a Santiago de Compostela en l’esmorzar-col•loqui del Fòrum Europa Tribuna Galícia
  • Francesc Homs assegura que la posició del govern espanyol sobre el dret a decidir “no és sostenible en el temps” i “madurarà”
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat, que “oblidar-nos de la consulta no és possible” ja que “és com oblidar-se que qualsevol decisió que es prengui no passi per la voluntat del poble de Catalunya”. Homs ho ha dit durant l’esmorzar-col•loqui del Fòrum Europa Tribuna Galícia que ha tingut lloc aquest matí a Santiago de Compostela. El conseller de la Presidència ha assegurat que  des del Govern de Catalunya “no posem condicions per parlar amb el president Rajoy però recorda que els governants han de parlar del què està a sobre la taula” i en el cas de Catalunya això és la consulta. Per Homs, la posició del govern espanyol sobre el procés català “no és sostenible en el temps” i acabarà madurant.

Catalunya és una nació que ha de prendre per ella mateixa les seves decisions sobre el seu futur”, ha reblat el conseller de la Presidència, el qual ha recordat que la primera llei aprovada pel Parlament l’any 80, per unanimitat, definia Catalunya com a nació. Homs ha afegit que la voluntat del Govern és organitzar la consulta de “mutu acord” amb el govern espanyol com han fet Escòcia i el Regne Unit. Francesc Homs ha assegurat que el debat polític que viu Catalunya és “intens, democràtic i pacífic” i ha negat que generi problemes en l’economia. El conseller de la Presidència s’ha mostrat convençut que en el cas que el poble català decidís ser Estat “Catalunya es quedaria dins de la Unió Europea” i ha afegit “si Europa no dóna cabuda a un plantejament estrictament democràtic, de quina Europa estem parlant?”.

Homs ha explicat detalladament la situació política catalana i ha recordat que “Catalunya no està satisfeta del nivell d’autogovern i menys amb l’actual retrocés autonòmic”. Pel conseller, “després de tres dècades de democràcia, cada vegada són més les veus que consideren fracassat l’estat autonòmic”. “El sistema autonòmic ha entrat en col•lapse”, segons el portaveu del Govern. Francesc Homs ha considerat “d’error monumental” i “d’acte de força innecessari” la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut que, segons el conseller, és “sens dubte la gran causant de la situació actual”. El conseller de la Presidència ha explicat així el procés català pel dret a decidir, tal i com ja ha fet en les últimes setmanes a altres ciutats espanyoles com Santa Cruz de Tenerife o Madrid. En l’acte també hi ha assistit el vicepresident i conselleiro de la Presidència, Administracions Públiques i Justícia, Alfonso Rueda Valenzuela; el conselleiro d’Economia i Indústria, Francisco Conde López; i l’alcalde de Santiago de Compostela, Ángel Currás Fernández, entre d’altres autoritats.

En la conferència que ha realitzat el conseller de la Presidència, Francesc Homs,  també ha exposat les principals polítiques econòmiques, socials i de transparència que està portant a terme el Govern, d’entre les quals ha destacat la captació d’inversió estrangera en l’àmbit industrial i de la recerca i investigació, la simplificació administrativa i la lluita contra el frau fiscal.