Article del president Mas publicat avui en sis diaris europeus

Sis diaris europeus publiquen un article del president Mas on demana poder fer la consulta

query_builder   15 febrer 2014 09:58

event_note Nota de premsa

Sis diaris europeus publiquen un article del president Mas on demana poder fer la consulta

  • Capçaleres de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Estònia i Malta recullen les paraules del cap de l’Executiu, que remarca que “qualsevol esforç per silenciar o negar la voluntat del poble català fallarà”
  • “El referèndum i qualsevol transició posterior és una oportunitat per a Europa per tornar a demostrar a la resta del món les seves grans qualitats i capacitats per fer front als desafiaments pacíficament, democràticament i amb esperit de llibertat”, assegura Artur Mas
Article del president Mas publicat al diari 'The Malta Independent'
Article del president Mas publicat al diari 'The Malta Independent'
Al llarg d’aquest mes de febrer, sis diaris europeus de renom han publicat en les seves pàgines un article del president de la Generalitat, Artur Mas, que, sota el títol “Deixeu-nos votar!” esgrimeix les raons per les quals el poble català ha de poder decidir lliurement el seu futur a través de la consulta que s’ha de celebrar el proper 9 de novembre.
 
En concret, l’article ha sortit publicat als diaris De Standaard, de Bèlgica, que té un tiratge de 98.000 exemplars; Capital, de Bulgària, de 30.000 exemplars; Jutarnji List, de Croàcia, el diari més important del país, amb 53.000 exemplars; Politis, de Xipre, amb 7.000 exemplars; Postimees, d’Estònia, de 70.000 exemplars; i el maltès The Malta Independent, el principal diari nacional.
 
El cap de l’Executiu destaca en el seu escrit la fermesa del Govern per tirar endavant la consulta i assegura que “farem el que puguem per promoure una discussió calmada i de sentit comú amb els estats membres de la Unió Europea i les institucions sobre com una elecció del poble català per perseguir el seu propi estat ha d’aplicar-se”.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat assegura que “la incertesa és perjudicial i no serveix als interessos de ningú” i per evitar aquest escenari es mostra convençut que “es poden trobar solucions pragmàtiques i creatives”, sempre que es parteixi de la premissa que “la voluntat democràticament expressada de la gent és el més important”.
 
En aquesta línia, el president es mostra ferm en el seu escrit que el desig dels catalans i catalanes de votar el seu futur “no marxarà, encara que s’ignori”, i adverteix que “qualsevol esforç per silenciar o negar la voluntat del poble català fallarà”.
 
El president Mas defensa que Catalunya és part d’Europa i que vol exercir el seu paper “en una pacífica i pròspera Unió Europea” com ho ha fet fins ara. “No hi ha dubte que el referèndum del dia 9 de novembre presenta molts desafiaments per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea”, subratlla Mas en l’article, “però no es pot ignorar”.
 
“Amb calma, amb bon sentit i amb una perspectiva política pragmàtica, el referèndum i qualsevol transició posterior és una oportunitat per a Europa per tornar a demostrar a la resta del món les seves grans qualitats i capacitats per fer front als desafiaments pacíficament, democràticament, i amb l'esperit de llibertat que resideix al cor de la nostra unió continental”, escriu el president.
 
Al llarg de l’article, el cap del Govern defensa que la majoria del poble català ha expressat, a través d’unes eleccions i de diferents demostracions públiques, que vol decidir el seu futur i que el Govern, juntament amb la majoria de partits de l’oposició, ha fixat la data del 9 de novembre per celebrar un referèndum que es durà a terme de manera “oberta, transparent i pacífica”, amb una doble pregunta.
 
"Ningú té res a témer a aquestes simples preguntes, excepte, potser, aquells que volen pretendre que els desitjos de les persones siguin ignorats”, defensa el president, que també remarca que “cap veritable demòcrata pot ignorar o negar el poder de la voluntat popular".
 
El president també explica al llarg del text que “la relació entre Catalunya i Espanya no és la que hauria de ser” arran de la sentència del Tribunal Constitucional que va “revocar unilateralment” l’Estatut d’Autonomia i lamenta que “la resposta del Govern espanyol fins al moment ha estat hostil”.

1  

Fitxers adjunts

Article del president Mas publicat al diari 'The Malta Independent'

Article del president Mas publicat al diari 'The Malta Independent'
PDF | 129

undefined
undefined
undefined
undefined