• El cap de l'Executiu subratlla en una entrevista que publica avui el diari italià que Europa "no és només dels estats, és dels ciutadans" i "no podem ser castigats"
L'entrevista publicada avui al 'Corriere della Sera'
L'entrevista publicada avui al 'Corriere della Sera'
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, afirma en una entrevista que publica avui el diari italià Corriere della Sera que "la independència és el futur natural d'una antiga nació que ha mantingut al llarg dels segles la seva llengua, la seva cultura, una nació que té la voluntat d'actuar com a tal, amb un projecte col·lectiu per al futur".
 
L’entrevista, que signa el periodista Luigi Ippolito, forma part d’una extensa peça informativa sota l’epígraf “Les noves nacions europees”. En la crònica que acompanya a l’entrevista, titulada Lluny de Madrid, el somni català “no per diners, sinó per dignitat”, es recorda que Catalunya representa el 30% de les exportacions de l’Estat i que ara exporta més a altres territoris europeus que a l’Estat espanyol. En el reportatge també es fa referència a la sentència de l’Estatut, com a punt d’inflexió d’aquest moviment que sorgeix de la societat civil, que va sortir massivament al carrer en la Diada del 2012 i del 2013.
 
El president Mas explica en l’entrevista que Catalunya aporta a l'Estat el 8% del PIB, i considera que és massa, però assegura que malgrat que “les raons econòmiques pesen, encara pesen més les raons d'identitat, cultura, llengua i autogovern”. Artur Mas afegeix que els catalans han defensat el seu autogovern des de fa 300 anys i subratlla que “volem organitzar la nostra educació, la nostra sanitat i el nostre autogovern".
 
A preguntes del periodista sobre la possible sortida de Catalunya de la UE, Artur Mas assenyala que els tractats europeus no contemplen un cas així i que caldria estudiar-ho de forma específica. El president insisteix que Europa “és també dels ciutadans, no només dels estats” i es pregunta “per què se’ns hauria de fer fora?”. “No podem ser castigats”, respon.
 
Pel que fa a l’actitud d’Europa davant del procés democràtic català, el cap del Govern afirma que la resta de països “entenen el nostre desig de fer una consulta popular, tot i que no se senten còmodes amb la idea d’un nou Estat”. Artur Mas diu que hi ha “una posició egoista”, que afirma que “és un afer intern espanyol”, i afegeix que “és normal, ho entenc, perquè hi ha molts problemes a Europa, però tard o d’hora seran cridats a donar una resposta política”.
 
El president de la Generalitat aposta per una Europa federal “amb menys poder per als estats i més per a les regions". Ha insistit en la idea d’uns Estats Units d’Europa, on Catalunya tingués un estatus com el de Massachussets . "Si Europa no és federal, llavors demanem les mateixes prerrogatives que Àustria i Portugal. Ni més ni menys", afegeix.
 
Artur Mas ha remarcat, en un altre moment de l’entrevista, que, en cas que el Govern espanyol impedeixi celebrar la consulta sobiranista, llavors “anirem a les eleccions generals, que serà l’equivalent a un referèndum sobre la independència”. El cap de l’Executiu argumenta aquesta decisió perquè la voluntat de decidir el futur del país, diu, no és simplement la del seu Govern, sinó que “és un procés radicalment democràtic”. “El nostre objectiu és la defensa del projecte col·lectiu del poble català”, afirma.
 
En aquest context, el president recorda que s’han celebrat grans manifestacions a favor de la independència amb la presència “d’un quart de la població” en edat adulta i que “el 80% dels diputats del Parlament estan a favor de l’autodeterminació”.
 
El cap de l’Executiu subratlla que s’ha demanat a Madrid “obtenir la capacitat legal per celebrar un referèndum” però que, davant d’una esperada resposta negativa del Govern central, en els propers mesos “s’elaborarà una llei catalana per fer una consulta popular”.
 

1  

Fitxers adjunts

PDF de l'entrevista

PDF de l'entrevista
PDF | 2452