Parlament

El Projecte de llei del Protectorat de Fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública serà sotmesa al debat a la totalitat durant el ple del Parlament que s’inicia aquest dimecres. Aquesta norma incorpora funcions inspectores, mesures sancionadores i òrgans de control interns en el si de les entitats i de responsabilització dels patrons per garantir que la seva actuació sigui sempre d’acord amb la legalitat.


El Projecte de llei del Protectorat de Fundacions inclou elements de transparència i bones pràctiques i reserva a l’administració del Protectorat la capacitat d’intervenir en cas d’irregularitats. En aquest sentit, el  Protectorat s’erigeix com a òrgan que duu a terme la funció de l’Administració de vetllar pel recte exercici del dret de fundació.


El Projecte de llei té dos objectius clars: respectar l’autonomia de gestió i funcionament i permetre una actuació àgil i eficient del Protectorat i també de l’òrgan de supervisió. Es pretén, així, fomentar l’autoresponsabilitat de les entitats per fer efectiva la mínima intervenció administrativa.

Per aconseguir aquest doble objectiu, el nou text preveu un seguit de mesures de foment dels controls interns en el si de les entitats, de responsabilització dels patrons, col•laboració interadministrativa i institucional per tal de coordinar les funcions de seguiment, control i supervisió. El text instaura també una nova potestat: la sancionadora, amb la finalitat que actuï com a mecanisme dissuasiu d’aquelles conductes que no s’ajustin a les obligacions administratives i com a mesura de confiança per als qui contribueixen al seu finançament.


Sessió de control
Al marge del debat a la totalitat del Projecte de llei del Protectorat de les fundacions, el Parlament també acollirà la sessió de control al Govern on el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà les mesures que està prenent el Govern per millorar el finançament del sistema de transport públic. A més a més, el conseller Vila, també parlarà del Parc Natural del Cap de Creus, del peatge de l’AP2 entre Lleida i Tarragona i de la posada en funcionament de l’estació de metro Ernest Lluch de l’Hospitalet.


Per la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, explicarà els objectius i les actuacions previstes pel Govern en el marc del pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), que té per objectiu de protegir i millorar la salut de la població a través de l’acció de govern en el seu conjunt, entesa com una estratègia de “Salut de Totes les polítiques” ja que s’estima que el 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari i es relacionen amb l’entorn, els factors socioeconòmics i els estils de vida.

 
A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, respondrà una pregunta sobre l’acció exterior de la Generalitat;  la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, mostrarà el posicionament del Govern sobre el català a l’escola i el plurilingüisme; i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, valorarà els darrers posicionaments d’alguns empresaris catalans davant del procés polític de Catalunya.


A la sessió de control al Govern també hi participaran el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell; que respondrà una pregunta sobre doctorats industrials ; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que detallarà les mesures que pren la Generalitat per garantir bones condicions de treball a Mossos i Bombers;  la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que parlarà de joventut; i el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, analitzarà les solucions per a ramaders i plantes de tractament de purins.


Un cop acabada la sessió de control al Govern començarà la sessió de control al president de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.