1,4 milions de persones participen en les activitats de l'Any Espriu

query_builder   28 febrer 2014 15:03

event_note Nota de premsa

1,4 milions de persones participen en les activitats de l'Any Espriu

  • Les vendes de llibres de l’autor s’han multiplicat per 5: han passat de 4.308 l’any 2012 a 21.681 el 2013
  • L’Any Espriu ha organitzat prop de 800 activitats arreu de Catalunya i a l’exterior 
  • Conseller Mascarell: “L’Any Espriu ha servit per enlairar la consciència col·lectiva sobre què significa Salvador Espriu”
  • Al llarg de l’Any Espriu s’han organitzat 127 conferències, simposis o jornades; 119 exposicions; 84 espectacles d’arts escèniques; 161 recitals de poesia, i 31 rutes literàries
Espriu
Les activitats de l’Any Espriu han comptat amb la participació de 1.377.826 persones i les vendes de llibres de l’autor s’han multiplicat per 5, atès que han passat de 4.308 l’any 2012 a 21.681 el 2013. Aquestes són algunes de les dades del balanç de l’Any Espriu, que han presentat avui el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el comissari de la commemoració, Xavier Bru de Sala. L’acte de balanç de l’Any Espriu ha comptat amb representants d’entitats, institucions i administracions, així com assessors que han pres part en la commemoració.
 
L’Any Espriu ha organitzat 779 activitats a 185 poblacions arreu de Catalunya i a l’exterior. De les 779 activitats organitzades, 739 han tingut lloc a Catalunya i 40, a l’exterior. Pel que fa les poblacions que han acollit les activitats, 168 s’han celebrat a Catalunya i 17 més enllà de les seves fronteres. Al llarg de tot l’any, 230 entitats, tant públiques com privades, han participat en la commemoració.
 
Durant l’Any Espriu s’han organitzat 127 conferències, simposis o jornades; 119 exposicions; 84 espectacles d’arts escèniques; 161 recitals de poesia, i 31 rutes literàries.
 
En l’àmbit editorial l’Any Espriu ha comportat noves edicions i reedicions de l’obra de l’escriptor; a nivell musical, la commemoració ha comportat la composició de  noves cançons basades en textos d’Espriu; en l’àmbit digital i audiovisual, s’ha creat el web www.anyespriu.cat, que ha rebut  84.520 visites; el videojoc online El món d’Espriu, i s’ha creat una tipografia digital de l’escriptor.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat la seva “convicció que l’Any Espriu ha servit per enlairar la consciència col·lectiva sobre què significa Salvador Espriu”. Mascarell ha ressaltat que “s’ha llegit més Espriu, s’ha editat més la seva obra i sobre la seva figura; les biblioteques del país han tingut una major demanda de les seves obres; els nostres editors, una major vocació, i els nostres estudiosos han publicat més sobre Espriu. L’hem entès una mica més”, ha afirmat.
 
Mascarell ha agraït a Salvador Espriu “la capacitat que va tenir, quan era viu, d’expressar les seves actituds i capacitats professionals, que van permetre una defensa extraordinària de la llengua, de la cultura catalana, i d’una determinada catalanitat i de manera de veure el món. Va fer aportacions molt significatives en aquests tres àmbits i per això l’estem celebrant. I ho va fer en un temps enormement complicats”. Per a Mascarell, “avui podem agrair a Espriu, que en la dialèctica entre el que ell va dir i va fer, i el que nosaltres estem vivint i estem fent, s’han il·luminat molts angles de la nostra realitat”.
 
El conseller de Cultura espera “que tot el que ha quedat de la celebració continuï impregnant la dinàmica cultural del país” perquè es tracta “l’Any Espriu és una fita que fa una eclosió en el període que se celebra, però que també deixa petjades durant molt de temps. Estic segur que ho notarem en els propers anys”.
 
El comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala, ha destacat que en el marc de la commemoració  “només a Catalunya, s’han fet dos actes al dia durant tot l’any.” Bru de Sala ha apuntat que l’èxit de la commemoració ”s’explica gràcies a un teixit de complicitats” i ha exposat que “si es fes una metàfora, el Departament de Cultura ha posat les vies i ha imprès una direcció: que l’Any Espriu fos cultural, cívic i participatiu; i que el combustible ha estat l’obra de l’Espriu. El que ha fet funcionar l’aniversari ha estat l’obra i la figura de Salvador Espriu”. El comissari de l’Any Espriu ha subratllat la importància que “Salvador Espriu, com Josep Pla, és un escriptor que escriu per als seus lectors, però també per a tots els altres conciutadans, encara que no siguin lectors”.

3  

Fitxers adjunts

Dossier: Balanç de l'Any Espriu

Dossier: Balanç de l'Any Espriu
PDF | 15091

Fotografia: Presentació del balanç de l'Any Espriu

Fotografia: Presentació del balanç de l'Any Espriu
JPG | 1784

Fotografia: Roda de premsa de balanç de l'Any Espriu

Fotografia: Roda de premsa de balanç de l'Any Espriu
JPG | 1687

undefined
undefined
undefined
undefined