• El conseller de la Presidència qualifica l’acte del Roure del Tricentenari, que s’ha fet avui a Montserrat, de “profundament simbòlic” perquè “permet explicar què som com a país”
 
  • El Roure del Tricentenari s’ha plantat avui al costat del monestir de Sant Cecília, amb la terra d’arreu de Catalunya que hi han anat abocant representats dels pobles, viles i ciutats del país
El conseller Homs durant la seva intervenció
El conseller Homs durant la seva intervenció a l'acte del Roure del Tricentenari
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha apel·lat a Europa perquè "no tanqui la porta" a un “projecte que és un exemple rotund de compromís democràtic, convivencial i amb sentit positiu". El portaveu creu que això no ho pot fer “l’Europa que incorpora un missatge de pau i de democràcia com la manera de resoldre els problemes i de fer front als reptes”. “Un projecte col·lectiu com el que representa el poble de Catalunya”, en la mesura que és democràtic, “ha de ser un projecte que tingui premi”. Dins d’aquest context, el conseller Homs s’ha referit al saquet de sorra procedent d’Aquisgrà (Alemanya) amb el qual el Govern ha contribuït a la plantada de l’arbre i que ha abocat ell mateix. El grapat de terra d’Aquisgrà, el centre polític de l’imperi de Carlemany, que ha estat recollida pel Casal Català de Colònia, “simbolitza també Europa en aquests moments”, l’Europa que “nosaltres reivindiquem” i a la qual “en hi sentim adherits”.
 
Homs ha presidit aquest migdia l’acte del Roure del Tricentenari, que s’ha plantat amb terra d’arreu del país al costat del monestir de Santa Cecília, a la muntanya de Montserrat. El portaveu del Govern ha utilitzat l’arbre per simbolitzar el projecte col·lectiu del país: “la nostra aportació és d’unes arrels molt fondes i profundes però que tenen la seva càrrega amb un sentit convivencial”, d’un país que s’ha fet amb “gent vinguda de tot arreu”. Una nació que té el compromís “tan explícit i profund de tants segles amb aquesta Europa que volem que sigui convivencial i democràtica”, i una “referència de pau al conjunt del nostre món”. “Des d’aquest punt de vista, l’acte agafa tot el sentit”, i “volem deixar aquest testimoni perenne de cara a tots els que ens escolten des de fora”, ha afegit.
 
Aquest acte, “profundament simbòlic”, permet “explicar què som com a país”, i mai “no ens cansarem de repetir i explicar tantes vegades com faci falta, que el nostre projecte col·lectiu, amb totes les contradiccions, és un testimoni profundament vinculat al que és un projecte compartit” ha destacat el titular de la Presidència. El conseller ha comparat els diferents grapats de terra que avui han servit per plantar el Roure del Tricentenari amb els “sentiments diversos que configuren una nació” i que “hem plantat entre tots”. Un arbre que té “una part essencial que no es veu”, ha dit referint-se a les arrels, que “són més grans que no pas el que aflora” una metàfora que “ens serveix per explicar el nostre país”.
 
D’altra banda, el comissari del Tricentenari ha destacat que la muntanya de Montserrat és “punt de referència en la nostra història col·lectiva" i que el roure, que “alimentarà la terra d’arreu de Catalunya”, simbolitza “el nostre compromís diari i constant,  sense data de caducitat, amb aquesta terra que estimem”. Un arbre que “arrelarà i creixerà ferm”, capaç de ”resistir qualsevol, inclemència, com la nostra identitat”. Calçada també ha agraït especialment la col·laboració dels interns dels tallers del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), els quals han confeccionat i estampat els saquets de jute que contenien la terra. A més, la logística de la recollida de la terra l’han feta colles d’interns de serveis exteriors del centre.
 
També el P. Prior de Montserrat, Joaquim M. Fossas, s’ha referit al simbolisme “agregatiu” de l’acte d’avui, i ha dit que “la defensa de la nostra llengua, cultura i identitat nacional” desvetllen “allò mes genuí i valuós” de la persona humana, "la capacitat de raonar i donar significat simbòlic a les coses” i que reconeix “la dignitat de les persones i els pobles, i el valor de de la pau, la llibertat i la diferència”.
 
L’acte del Roure del Tricentenari, celebrat al costat del monestir de Santa Cecília (Marganell), a la muntanya de Montserrat, forma part dels actes organitzats per la Generalitat per commemorar els 300 anys dels fets del 1714. L’acte ha començat amb els parlaments de l’alcaldessa de Marganell, Isabel Ramon; del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; del P. Prior de Montserrat, Ignasi M. Fossas, i dels conseller de la Presidència, Francesc Homs. Tot seguit, els alcaldes o representants dels municipis de la Ruta 1714 (Barcelona, Cardona, Cervera, Els Prats de Rei, La Seu d’Urgell, Lleida, Moià, Sant Boi de Llobregat, Sta. Eulàlia de Riuprimer, Talamanca i Vic) i els 4 alcaldes dels municipis del Patronat de la Muntanya de Montserrat (Marganell, Collbató, El Bruc i Monistrol de Montserrat), han anat abocant, a l’escocell de l’arbre, els grapats de terra dels seus municipis. A continuació, el comissari del Tricentenari ha aportat la terra recollida a Sabadell, la seva ciutat natal i el conseller Francesc Homs, hi ha abocat terra provinent d’Aquisgrà. El P. Prior de Montserrat, Joaquim M. Fossas, ha tancat l’acte amb la benedicció del roure.
 
A l’acte també hi han assistit altres representants dels ajuntaments de Catalunya, l’expresident del Parlament de Catalunya i president del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Joan Rigol, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, entre altres autoritats.

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa de l'acte del Roure del Tricentenari

Dossier de premsa de l'acte del Roure del Tricentenari
PDF | 204

Foto 1

Foto 1
JPG | 837

Foto 2

Foto 2
JPG | 371

Foto 3

Foto 3
JPG | 821