El conseller Pelegrí, el president del Gremi de Forners i el comissari del Tricentenari han presentat el pa
El conseller Pelegrí, el president del Gremi de Forners i el comissari del Tricentenari han presentat el pa
 
 
“El Tricentenari és una mirada al passat per a construir el futur a partir de les nostres fortaleses i valors: esforç, compromís, pau, dignitat i diàleg”, ha assenyalat Pelegrí
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Marià Morera, ha presidit, aquesta tarda, a Barcelona, la presentació del pa elaborat en motiu d’aquesta efemèride. Prèviament, el conseller i el president de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, Manel Llaràs, han signat el conveni de col·laboració entre el Departament i l’esmentada entitat per a la realització d’actuacions commemoratives del Tricentenari de 1714. L’acte també ha comptat amb la presència del comissari del Tricentenari de 1714 de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció remarcant que “el Departament se suma a un projecte de govern i de país. La d’avui és una de les aportacions del potent clúster agroalimentari català al Tricentenari, no ens hem quedat al marge, hem generat i coordinat iniciatives”, i agraint a la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers i a l’Escola del Gremi de Forners de Barcelona “la bona predisposició i les ganes de sumar-se al projecte amb aquest nou i singular pa”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha destacat la importància dels gremis en l’actualitat i el rol que està desenvolupant l’Escola de forners per a mantenir un ofici amb tanta tradició viu: “els gremis actuals representen centenars de forners, hereus d’una tradició d’elaboració artesana, i inquiets i adaptats als temps gràcies a les noves tecnologies i a la voluntat d’adaptar-se als gustos i necessitats dels consumidors”. El conseller també ha subratllat la importància del pa en la dieta dels catalans tant avui com al llarg de la història, recordant que en èpoques en què els aliments escassejaven, el pa era un aliment indispensable per a la subsistència dels exèrcits i de la població civil; i que és un aliment bàsic i saludable de la dieta Mediterrània.
 
Quant a la commemoració del Tricentenari de 1714, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que es tracta d’“un projecte comú, herència del passat, expressió del present i amb voluntat de futur. El 2014 és un any per a commemorar la història, les persones, les arrels, però sobretot un any per a aprendre del nostre passat i ser conscient de les nostres fortaleses, que són moltes i que ens han fet únics en emprenedoria, competitivitat i la cerca de l’excel·lència, fortaleses que s’han traduït en uns valors que fonamenten el nostre ADN: esforç, compromís, pau, dignitat, diàleg... Tots aquests són actius que ens han fet i ens fan forts. Les nostres fortaleses són claus per a superar les dificultats actuals, ens permeten mirar el futur amb optimisme, i caminar amb fermesa”.
 
Pelegrí ha afegit que “el Tricentenari no és un retorn al passat, perquè al passat no s’hi ha de tornar, sinó una mirada al passat per a construir el futur”, i ha destacat l’important paper que juga l’alimentació i els productes de Catalunya, “capdavantera en aquest sector per la seva qualitat, clúster europeu, sector anticíclic, amb gran exportació, reconeixement mundial, un sector que definirà el futur de la Catalunya post-crisi”.
 
Pel que fa al pa del Tricentenari, presentat avui i que surt a la venda aquest mes, elaborat pels forners de Catalunya, amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers i el Departament, el conseller ha indicat que “s una còpia fidedigna del pa que es consumia l’any 1714, i ha remarcat el treball de recerca previ sobre els processos d’elaboració realitzat per l’Escola del Gremi de Forners de Barcelona. “Servirà com a eina de dinamització de les fleques catalanes i podrà ser elaborat i comercialitzat per aquelles agremiades que ho desitgin i que vulguin sumar-se a la commemoració. Aquest pa ha de perdurar i identificar-nos com a país, com es va fer amb el Pa de Sant Jordi que, l’any passat, va complir 25 anys”, ha recordat el conseller.
 
Josep Maria Pelegrí ha defensat el consum de pa i aquest sector en plena transformació, i consumir pa de fleca, “és un dels aliments més antics i està en continua adaptació. A les fleques s’ofereix un tracte personal i professional dels nostres flequers i un producte artesanal fet diàriament i de diferents maneres i gustos per a estimular la demanda”, i ha apuntat que “el futur del sector passa per reivindicar la qualitat artesana i potenciar els productes amb valor afegit de la fleca artesana. El treball, l’amassat i el reposat a l’obrador fet de forma artesanal no té res a veure amb altres tipus de productes”.
 
Finalment, Pelegrí ha volgut agrair i reconèixer “la feina, dedicació i contribució de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers per a què l’artesania alimentària catalana perduri no només com un element de l’imaginari comú sinó com una part molt important del sector agroalimentari català. I, avui, vull fer un agraïment especial per la vostra activa participació en la Commemoració del Tricentenari i ajudar a apropar-la a tots els catalans, a través d’aquest element indispensable del nostre dia a dia com és el pa”.
 
Per la seva banda, el president de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, Manel Llaràs, ha assenyalat que “amb aquest pa, disposem d’una nova i bona eina per a dinamitzar el sector flequer català i alhora estem arribant als consumidors mitjançant la cultura i la història d’aquest país i partint d’un producte fet amb farina conreada a Catalunya".
 
El Pa del Tricentenari, creat pels forners de Catalunya, és una iniciativa que neix de la col·laboració amb el Tricentenari, el Departament i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, en la qual es demana als forners de Catalunya la creació d’un pa que sigui una còpia fidedigna del pa que es consumia l’any 1714. I des de l’Escola del Gremi de Forners de Barcelona, amb el seu director, Toni Valls, al capdavant, s’ha efectuat un treball de recerca dels cereals i dels processos d’elaboració que s’utilitzaven fa tres segles, fruit del qual es crea el Pa de Tricentenari. Es tracta d’un pa petit i rodó, fet amb farines similars a les que s’usaven al segle XVIII, amb una llarga fermentació i sobretot amb una cocció molt lenta, de 50 minuts aproximadament, porta un dibuix realitzat amb farina en forma de creu que recorda la moneda d’aquella època, el croat, creada per Pere XXI El Gran (1276-1285) com a moneda forta de plata i d’acord amb els patrons europeus. L’encunyació del croat, moneda estable i de bona llei que fou l’instrument ideal per al comerç mediterrani, data d’agost de 1285.
 
L’elaboració del Pa s’inicia l’any 2014 per a commemorar els actes del Tricentenari, i neix amb la voluntat que perduri com a producte habitual en les fleques de Catalunya, atès que és un pa que les identifica amb el país, perquè recorda una data històrica, i amb els consumidors, perquè tenen l’oportunitat de consumir un pa que és la imatge fidel del que s’elaborava antigament. A més, la barreja de cereals en la seva elaboració fa que sigui un pa amb molt bon sabor. Aquest pa es començarà a elaborar aquest mes de març en totes les fleques de Catalunya.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

3  

Imatges

pa1

pa1 1810

foto2

foto2 2142

foto3

foto3 2206

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa.

Dossier de premsa.
PDF | 1689