• El conseller de la Presidència, acompanyat del comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha inaugurat aquest migdia una exposició sobre els fets de 1714 al Museu Thermalia de Caldes de Montbui
  • Homs també ha descobert una placa commemorativa a “la Bretxa”, el lloc per on les tropes de Felip V van arrabassar la muralla i entrar a la vila
El conseller descobrint la placa commemorativa a la Bretxa
 
En la inauguració de l’exposició “1714. L’assalt de la Bretxa. La guerra de Successió a Caldes de Montbui” el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha destacat que “commemorar els fets històrics col·lectius és una ocasió per treure’n lliçons que ara ens poden convenir”. En aquest sentit, Homs ha dit que “ara estem en un moment en què hauríem d’intentar que no ens fessin ‘bretxes’ i guanyar aquesta batalla democràtica” ja que “a diferència de fa 300 anys, ara el terreny de joc és el de la democràcia, mal que els pesi a alguns, i tenim moltíssimes més oportunitats no només de resistir sinó de, finalment, guanyar la nostra llibertat col·lectiva”.
 
Homs ha reconegut tenir de vegades la sensació que la Història es repeteix fent al·lusió “a l’origen dels fets del gener del 1714 va ser el cobrament abusiu de tributs –les quinzenades- i a la idea, per part d’alguns, d’intentar introduir una divisió en el poble de Catalunya per debilitar-lo”. El conseller ha afegit que “tot i que la muralla actual, en el sentit metafòric, és una muralla forta, val la pena tenir consciència de per on pot venir l’intent de debilitar-nos per tenir capacitat de reacció”.
 
Per al conseller, els fets de fa 300 anys i el tarannà del poble de Caldes “expliquen la nostra capacitat de resistir i superar les adversitats com a poble”, i ha insistit que “el concepte de pacte forma part de la nostra mentalitat col·lectiva que, a més, és un concepte molt més a prop de la democràcia, de la possibilitat que la gent que pensem diferent, finalment, ens posem d’acord per un interès col·lectiu, en contra de la visió de la política castellana en la que el pacte és l’expressió del dèbil”.
 
Homs ha fet aquestes declaracions després de visitar l’exposició que narra amb textos i gravats com la Guerra de Successió va convertir Caldes de Montbui en una de les anomenades “viles socarrades”.
 
Prèviament, el conseller Homs i el comissari de la commemoració del Tricentenari de la Generalitat, Miquel Calçada, han estat rebuts per l’alcalde Jordi Solé i per la Coronela, el grup que recrea la milícia civil que va defensar Barcelona del setge. Tots ells han anat en comitiva fins a la “Bretxa”, el punt per on les tropes de Felip V van arrabassar la muralla i entrar a la vila, i hi han descobert una placa commemorativa.
 
Per la seva part, el comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha definit el de Caldes com a “un episodi important i exemplar de la Guerra de Successió”, ja que “a Catalunya hi trobem capítols de resistència, però no tants d’aquesta magnitud”. Per Calçada “Caldes és un exemple de coratge en la defensa dels seus drets i les seves llibertats, que eren les de tot el país”.