• El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, respon a l’informe del ministeri d’Afers Exteriors durant la inauguració de  l’exposició “300 Onzes de setembre. 1714-2014” al Museu d’Història de Catalunya
Conseller Homs
Els consellers Homs i Mascarell i el comissari del Tricentenari amb l'estàtua de Rafael de Casanova
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost aquesta tarda a l’informe del ministeri d’Afers Exteriors espanyol segons el qual una Catalunya independent perdria un 20% del PIB. “Aquells que fan informes amb voluntat d’atemorir perquè es pensen que només ens ocupen i ens preocupen els diners han de saber que la nostra causa no és de diners, sinó de dignitat”, ha advertit el conseller.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’exposició “300 Onzes de setembre. 1714-2014”, al Museu d’Història de Catalunya. La mostra és una de les principals actuacions de l’eix cultural del Tricentenari i recull els moments clau del procés històric que ha menat a la consolidació de l’Onze de Setembre com a Diada Nacional de Catalunya, des de l’endemà de la desfeta fins als nostres dies.

“La voluntat d’un poble que s’expressa democràticament i la dignitat d’un poble no tenen preu, i això es demostra en aquesta exposició”, ha dit Homs, qui ha assegurat que visitant-la es pot constatar que la idea de dignitat està “molt interioritzada” en el poble català. Per al conseller, la mostra evidencia el desig ”molt arrelat” del poble català de “situar-se com a nació” i la capacitat de “mantenir la cohesió i la integració” al llarg d’aquests 300 anys, tot i haver passat de 500.000 a 7,5 milions d’habitants.
 
Homs ha destacat també que aquesta voluntat col·lectiva es tradueix avui en la possibilitat que els catalans es puguin expressar “democràticament i pacíficament”.
 
L’acte d’inauguració ha comptat amb els parlaments del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, i del conseller Homs. També hi ha participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 
El comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ha emmarcat l’exposició en “el dret” de Catalunya a “commemorar” els fets històrics “com fan totes les nacions”. “300 Onzes de setembre és el fil que vincula el que érem, el que som i el que serem”, ha assegurat, en referència al lema del Tricentenari.
 
Calçada ha considerat l’exposició “oportuna, pertinent i produïda amb molta cura i rigor”. “Mai com en aquesta exposició havia quedat tan demostrat que la defensa de la nostra identitat és una voluntat col·lectiva”, una història de 300 anys que alguns "han intentat amagar", ha destacat.

Un recorregut de 300 anys per la història de Catalunya
 
L’exposició, que restarà oberta del 14 de març al 28 de setembre, comença introduint el visitant a l’escenari del setge de la Barcelona de l’onze de setembre de 1714.
 
A partir d’aquí, l’itinerari de la mostra se centra en l’endemà de la desfeta, passant per les primeres mostres de resistència a l’opressió borbònica i de reivindicació del passat nacional.

A continuació, s’endinsa en el període de recuperació i reivindicació de la memòria de la Guerra de Successió i el despertar de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, amb les seves manifestacions polítiques, literàries, periodístiques i artístiques.

1  

Fitxers adjunts

Foto de l'exposició

Foto de l'exposició
JPG | 1888