• El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha afirmat que l’actitud del govern espanyol en relació al procés polític català genera "preocupació" entre els governs europeus.
  • En el marc d’una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Albinyana ha afegit que aquest immobilisme ha causat "sorpresa" i que alguns governs europeus així ho han fet saber a l’executiu que presideix Mariano Rajoy.
Roger Albinyana al Matí de Catalunya Ràdio
Roger Albinyana - ©Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA
En tot cas, el secretari d’Afers Exteriors ha mostrat la seva confiança que “després de les eleccions europees es pot obrir un període de diàleg, que hauria de ser vist com una oportunitat d’or per al govern espanyol”. En aquest sentit, Albinyana ha explicat que el procés català és seguit pels governs estrangers i que, durant els contactes polítics que Catalunya manté amb altres executius europeus, s’ha trobat una actitud de “comprensió i respecte”. 
 
D’altra banda, Albinyana també ha criticat la nova llei de l’Acció i el Servei Exterior de l’Estat. Tot i que ha explicat que durant la seva tramitació se n’han suavitzat alguns aspectes, ha afirmat que és una legislació “restrictiva i invasiva” en relació a l’acció exterior del Govern de Catalunya. Per exemple, la nova llei preveu que la Generalitat hagi de comunicar a Madrid tots els viatges oficials que facin els seus representants, tot i que Albinyana ha explicat que “els viatges de caràcter privat no es comunicaran”. El secretari ha insistit en denunciar les ingerències del govern espanyol en relació a l’acció exterior catalana, al qual ha acusat de “curtcircuitar” sempre que pot aquesta acció. En aquesta línia, Albinyana ha confirmat que té constància de les pressions de la Conferència Episcopal Espanyola al Vaticà per tal que la Santa Seu adopti una actitud hostil envers el dret de decidir de Catalunya.
 
En resposta a les preguntes sobre el referèndum de Crimea i la seva possible influència sobre el procés català, el secretari ha explicat que els intents per vincular aquest referèndum amb el procés a Catalunya no han reeixit gràcies al posicionament del Govern de Catalunya. A més, ha afirmat que els posicionaments fets per la premsa internacional o alguns governs europeus, com el del Regne Unit, insisteixen a remarcar que són processos del tot diferents.
 
Més informació: