L'Any Vinyoli impulsa desenes d'activitats arreu del país per recordar la figura del poeta

query_builder   19 març 2014 17:16

event_note Nota de premsa

L'Any Vinyoli impulsa desenes d'activitats arreu del país per recordar la figura del poeta

  • En el marc de la commemoració es duran a terme propostes artístiques i festivals literaris, actes de difusió lectora, simposis i cicles
  • Mascarell: “La gent que ha ajudat a construir el país i la nostra cultura mereix reconeixement. Donem a Vinyoli el que Vinyoli ens ha donat”
  • El portal web www.vinyoli.cat ofereix informació actualitzada de totes les activats del centenari
Any Vinyoli
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, i el comissari de l’Any Vinyoli, Jordi Llavina, han presentat avui les activitats de l’Any Vinyoli, que commemorarà el centenari del naixement del poeta, així com el 30è aniversari de la seva mort. En el marc de la commemoració es duran a terme propostes artístiques i festivals literaris, actes de difusió lectora, simposis i cicles.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “l'Any Vinyoli neix per fer possible que l'obra de Joan Vinyoli sigui molt més coneguda”. Per a Mascarell “cada celebració és diferent I té vida pròpia. Estic segur que l’Any Vinyoli serà tot un èxit.”. El conseller de Cultura ha ressaltat la importància de la figura de Vinyoli: “És un dels grans referents de la literatura catalana de les darreres dècades, una de les veus més rellevants de tota la literatura catalana. Un país has de ser generós amb la gent que mitjançant el seu talent creatiu ha fet gran la nostra cultura. La gent que ha ajudat a construir el país i la nostra cultura mereix reconeixement. Donem a Vinyoli el que Vinyoli ens ha donat”.
 
La directora de la ILC, Laurà Borràs, ha explicat que el centenari “treballa en Vinyoli de manera transversal per tal d’impulsar totes les activitats que facin possible difondre la vida i l’obra de l’autor”. En aquest sentit, Borràs ha explicat que el portal de la commemoració “ha de contribuir a difondre l'obra i la figura de Vinyoli arreu i ha d'impulsar-ne la relectura. Vertebrarà tots els recursos de caràcter educatiu, així com informacions directes i indirectes. Permetrà la gestió de l’any, oferirà la informació actualitzada de tot el que passa i serà un gran contenidor de materials sobre Vinyoli, que es podran aprofitar en la recerca, en l’educació i en l’àmbit periodístic.
 
El comissari de l’Any Vinyoli, Jordi Llavina, ha destacat algunes de les característiques de la commemoració: “Vinyoli és un poeta d'una altíssima qualitat, però menys conegut del que hauria de ser. L'objectiu la celebració és fer-lo conegut. Per això, un dels eixos centrals de l'Any Vinyoli serà la presència del poeta a les escoles. També treballarem perquè totes les obres de Vinyoli estiguin disponibles; ja s'està preparant la reedició de les Obres Completes del poeta”.
 

Activitats destacades
 
Entre les activitats de l’Any Vinyoli destaca l’acte de celebració de la seva vida i de la seva obra que tindrà lloc el 3 de juliol, data del naixement del poeta, i que comptarà amb la participació d’escriptors, estudiosos i artistes, que oferiran una interpretació d’alguns dels seus versos mitjançant la música, el cant i la dansa.
 
L’any Vinyoli serà present a les escoles mitjançant activitats que tenen la seva inspiració i el seu objectiu en el poeta. La informació completa dels espectacles que formen part del catàleg s’anirà actualitzant durant tot l’any 2014 amb noves propostes i es pot consultar al portal de la commemoració, www.vinyoli.cat.
 
Es crearà l’Espai Vinyoli a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, que serà un centre d’estudi i documentació i alhora centre interpretatiu que garantirà la unitat del seu llegat (documentació, mobiliari i biblioteca).
 
Del 4 al 6 d’abril de 2014, Santa Coloma de Farners acollirà el primer festival de poesia «Domini màgic», amb actuacions artístiques de Maria del Mar Bonet i Perejaume, rutes literàries pel paisatge vinyolià, taules rodones, recitals, i activitats populars i infantils.
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi s’efectuarà una lectura poètica subterrània de Vinyoli al vestíbul de l’estació de Plaça de Catalunya, en el marc d’una col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
 
A finals de 2014, del 18 al 20 de desembre, tindrà lloc el II Simposi Internacional Joan Vinyoli, en què especialistes vinyolians reflexionaran sobre la seva figura i el que ha representat per la literatura catalana.
 
En l’àmbit de la cultura digital, a banda de la creació del portal web dedicat a la commemoració, es difondrà la figura del poeta a Twitter amb el perfil @AnyVinyoli, s’ha creat una pàgina a Facebook, així com un logo i una marca de l’Any Vinyoli.
 
 
L’Any Vinyoli
 
El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Cultura, promou l’Any Vinyoli per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat. La commemoració té la voluntat de divulgar la figura de Joan Vinyoli arreu de Catalunya i els territoris de parla catalana. Aquesta commemoració té com a objectiu principal impulsar la relectura i l’actualització de la seva obra i el seu llegat mitjançant la participació dels creadors i les institucions de la cultura i de l’ensenyament, així com els mitjans de comunicació.
 
L’Any Vinyoli comptarà amb la participació de totes aquelles persones que representin entitats que poden aportar elements a la commemoració i aquells professionals que han destacat pel coneixement i la divulgació de l’obra del poeta.
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Any Vinyoli

Dossier de premsa: Any Vinyoli
PDF | 3836

Fotografia: Presentació de l'Any Vinyoli

Fotografia: Presentació de l'Any Vinyoli
JPG | 5481

undefined
undefined
undefined
undefined