• Els jaciments, museus i espais d’arqueologia catalans van rebre gairebé 4,6 milions de visites l’any 2013
  • Catalunya compta actualment amb 181 jaciments senyalitzats, 258 Béns Culturals d’Interès Nacional i 51 Espais de Protecció Arqueològica
  • Conseller Mascarell: “Cal posar l’accent en la feina de la restauració, però també en la de la comunicació i la difusió del nostre patrimoni”
  • El Departament de Cultura s’ha marcat com a objectius estratègics per al 2014 convergir cap al Model Català de Recerca i consolidar el procés de professionalització de la recerca en arqueologia i paleontologia
Balanç Arqueologia
L’any 2013 els espais arqueològics i paleontològics catalans van rebre un total de 4.599.924 visitants, xifra que representa un increment d’1.538.628 respecte l’any 2012, en què el nombre de visites va ser de 3.061.296. Aquestes són algunes de les dades que ha donat a conèixer el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la presentació del balanç de l’activitat als jaciments arqueològics i paleontològics catalans el 2013.
 
El conseller Mascarell ha destacat que “cal posar l’accent en la feina de la restauració, però també en la de la comunicació i la difusió del nostre patrimoni, que comença a tenir un volum de ciutadans que s’hi acosten notable, creixent, i que implica una feina continua en l’àmbit de la recerca, de la investigació i de l’excavació, però també en el de la museïtzació i la divulgació”. Mascarell ha manifestat  el convenciment que “existeixen oportunitats d’una major presència del patrimoni, en les quals s’està treballant des de molts àmbits i de moltes maneres. Al llarg d’aquest any farem un esforç en la direcció de fer el patrimoni encara més present”.
 
El conseller de Cultura ha destacat la importància del patrimoni arqueològic català: ”Tenim una ràtio de jaciments per quilòmetre quadrat per sobre de territoris com Holanda o Andalusia. Tenim una enorme riquesa de continguts i també d’oportunitats”.
 
També han participat en la presentació del balanç el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i el subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, Joan Manuel Rueda.
 
Catalunya compta actualment amb 181 jaciments consolidats i senyalitzats, 28 dels quals  tenen un centre de visitants o un museu. En total, hi ha 55 Museus registrats amb col·leccions d’arqueologia o paleontologia. L’any 2013 , els 10 museus més visitats van ser: Museu d’Història de Girona (232.727 visites); Museu d’Història de Catalunya (185.397); Museu de Montserrat (167.841); Museu d’Arqueologia de Catalunya (105.947); Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona (85.043); Museu Diocesà de Tarragona (74.289); Museu d'Història de la Ciutat de Sant Feliu de Guíxols (41.761); El Cau de la Costa Brava-Museu de la Pesca de Palamós (36.796); Museu d’Història de l’Hospitalet de Llobregat (29.361), i el Museu Comarcal de la Gavà (29.333).
 
Pel que fa les troballes realitzades l’any 2013, les més rellevants són: un esquelet de dinosaure del cretaci s superior al Coll de Nargó (Alt Urgell); la troballa d’unes restes d’un nou mamut del plistocè al jaciment de La Boella, al La Canonja (Tarragonès); un crani d’un cèrvid del paleolític mitjà a la Cova del Rinoceront, a Castelldefels (Baix Llobregat); quatre esquelets humans del neolític inicial, a la Cova de Can Sadurní, a Begues (Baix Llobregat); el fossat defensiu del segle VI aC del Poblat Ibèric del Puig de Sant Andreu  (Ullastret); la Muralla, el talús i el fossat corresponents a l’antic nucli protohistòric del Sikarra, a Prats del Rei (Anoia); un signaculum (segell) de bronze amb inscripció (s. I-III dC), al Pla de l’Horta (Gironès); la vil·la romana del Pont del Treball (Barcelona); la localització del traçat d’una via romana (antequem s. V-VI dC), al Mercat de Sant Antoni de Barcelona; un absis i una cripta del segle VI dC, Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor (Barcelona), i la troballa de restes de la muralla, fossat, escarpa i contraescarpa del baluard de Sant Antoni (s. XVI), al Mercat de Sant Antoni de Barcelona.
 
En l’àmbit de la protecció legal del patrimoni, Catalunya compta actualment amb 258 Béns Culturals d’Interès Nacional; 51 Espais de Protecció Arqueològica, i dos conjunts inscrits a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO (la Tàrraco Romana i l’Art Rupestre llevantí).
 
Objectius per al 2014
 
El Departament de Cultura s’ha marcat com a objectius estratègics per al 2014 convergir cap al Model Català de Recerca; consolidar el procés de professionalització quant a recerca en arqueologia i paleontologia; fer que els projectes de recerca facin referència a temes de difusió; socialitzar el coneixement i divulgació científica, i garantir la protecció i la conservació dels jaciments arqueològics i paleontològics excavats.
 
En l’àmbit normatiu, el Departament de Cultura treballa per tal d’assolir els objectius següents: modificar el decret 78/2002, de 5 de març del Reglament de protecció del patrimoni Arqueològic i Paleontològic; crear una ordre per la qual s’estableixen les normes que regularan el contingut i la normativa sobre les memòries d’intervencions arqueològiques i paleontològiques; crear d’una ordre per la qual s’estableixen les normes que regularan el dipòsit definitiu del material de les intervencions arqueològiques i paleontològiques, i la resolució de sol·licitud de permisos d’intervenció. Pel que fa la protecció del patrimoni, està prevista la declaració de vuit zones arqueològiques com a BCIN, i la incoació de vuit expedients més al llarg de 2014.
 
D’altra banda s’elaborarà, conjuntament amb l’Agència Catalana de Patrimoni (ACPC), un Pla d’Actuacions amb l’objecte de posar punt d’una sèrie de jaciments que reafermin el que elabora l’ACPC, garantir una obertura al públic, i destacar els jaciments més notables de cada període
 
 
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Presentació del balanç de l'estat acutal de l'arqueologia i paleontologia catalana

Fotografia: Presentació del balanç de l'estat acutal de l'arqueologia i paleontologia catalana
JPG | 3038

Dossier de premsa: Estat actual de l'arqueologia i la palentologia catalana

Dossier de premsa: Estat actual de l'arqueologia i la palentologia catalana
PDF | 16978