·         Ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’Any  Moragues, on ha recordat que els “nostres interessos col·lectius i nacionals són tan legítims de defensar com els de qualsevol altra nació i mereixen l’absoluta i plena llibertat
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, s’ha mostrat sorprès amb què el govern espanyol  “s’erigeixi com a tribunal i ens digui què es pot fer i què no es pot fer”, ja que considera que en un estat de dret “això toca decidir-ho als tribunals”. Homs ha assegurat que hi ha marcs legals “de sobra” perquè Catalunya pugui fer una consulta i ha explicat que en un estat democràtic seria “bastant inversemblant que un govern, per molt govern espanyol que sigui, impedís votar”.
 
El conseller ha recordat que la sentència d’aquesta setmana del Tribunal Constitucional “ha admès que la idea del dret a decidir hi cap dins la Constitució espanyola” i, per aquest motiu, ha demanat al govern de l’Estat “que s’expressi en el terreny que els correspon”. “Poden estar tant en contra que votem com vulguin però la decisió no és d’ells, és del poble de Catalunya”, ha reblat Homs. Des d’aquest punt de vista, ha reclamat un “cert respecte a l’estat de dret, prudència i compromís amb la democràcia”.
 
El portaveu ha conclòs que els governs que “se senten incòmodes amb la democràcia són governs que no s’ajusten a la voluntat del poble” i són governs “d’altres règims”.
 
Tret de sortida a l’Any Moragues
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració de l’Any Moragues a Sant Hilari Sacalm. Aquesta és una celebració que s’inclou dins els actes commemoratius del Tricentenari del 1714, una efemèride que entronca, segons ha explicat Homs, amb la pèrdua de les “nostres llibertats col·lectives com a poble i les imposicions per part de l’Estat espanyol que varen venir a continuació”.
 
El testimoni del Moragues, ha explicat el conseller, és “útil per trobar aquella inspiració col·lectiva que consisteix en saber que quan s’actua de manera  digna aleshores estàs en condicions reals de poder assolir el que és el propòsit del poble” que és la “llibertat, el progrés i la capacitat de desenvolupar-nos col·lectivament”. El portaveu ha recordat que els “nostres interessos col·lectius i nacionals són tan legítims de defensar com els de qualsevol altra nació i mereixen l’absoluta i plena llibertat”. També ha dit que el testimoni de Moragues pot donar “inspiració d’allò que és actuar amb dignitat”.
 
El general Moragues és considerat un dels defensors més importants de la causa catalana durant la Guerra de Successió. Va liderar la resistència catalana a l’interior del país fins a la rendició de Cardona, pocs dies després de l’Onze de Setembre de 1714. Com a escarni, després de ser jutjat a mort, el seu cap va ser exposat en una gàbia de ferro que es va penjar al Portal del Mar, on s’hi va estar durant dotze anys tot i les peticions de la seva vídua que fos retirat.