La Generalitat i el Conselh Generau d'Aran celebren el reconeixement de l'Institut d'Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l'occità, aranès a l'Aran

query_builder   2 abril 2014 16:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat i el Conselh Generau d'Aran celebren el reconeixement de l'Institut d'Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l'occità, aranès a l'Aran

Fotografia de l'acte
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el conseller de Justícia, Germà Gordó, i  el síndic d’Aran, Carlos Barrera, han participat aquest matí a l’acte de reconeixement de l’Institut d’Estudis Aranesi com a acadèmia i autoritat lingüística a Catalunya de l’occità, aranès a l’Aran.
 
En la seva intervenció a la presentació, el conseller de Cultura ha volgut subratllar que amb aquest acte “s’ha donat un pas definitiu en la institucionalització de l’aranès”. Mascarell ha recordat que, des de la restauració de la Generalitat, “totes les lleis lingüístiques de Catalunya han volgut que l’aranès sigui també una llengua de tots els catalans”. El conseller de Cultura ha afegit que “en terme generals la cultura del nostre país és singular, però amb una voluntat expressa d’universalisme i amb el sentiment que s’entengui que la llengua suposa una fórmula per al reconeixement de les diversitats”.
 
El conseller de Justícia ha destacat que l’Institut d’Estudis Aranesi “ha de plasmar aquesta manera pròpia de veure el món  en aranès i ho ha de fer de forma rigorosa”.  És per això que Gordó vol que aquest organisme “sigui una autoritat científica i acadèmica però també moral: que la gent l’identifiqui com a òrgan de prestigi”. “La llengua pròpia és allò que ens fa ser nosaltres mateixos, allò que en defineix i això és compatible amb estar oberts al món”, ha puntualitzat el titular de Justícia per acabar el seu discurs, que ha fet íntegrament en aranès.
 
El síndic d’Aran ha assenyalat en el seu discurs que la constitució com a l’acadèmia de l’Institut d’Estudis Aranesi “representa dotar l’aranès amb una institució lingüística del màxim rang”. El síndic també ha volgut agrair la tasca dels departaments de Cultura i Justícia pel desenvolupament dels tràmits administratius i tècnics que han permès el procés.
 
El passat mes de gener el Govern de la Generalitat de Catalunya, tal com preveu la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, de l’any 2010, va aprovar el decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística a Catalunya de l’occità, aranès a l’Aran.
 
Amb l’aprovació del decret, l’Institut d’Estudis Aranesi es converteix en el primer organisme de l’occità que té rang acadèmic. Així mateix, el decret investeix l’Institut com a autoritat per a l’assessorament a Catalunya en matèria de llengua occitana, aranès a l’Aran, per a les administracions públiques i els organismes que en depenen, per als centres d’ensenyament públics i privats i per als mitjans de comunicació de titularitat pública.
 
El Govern de la Generalitat i el Conselh Generau d’Aran, a través del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès, han impulsat conjuntament el procés per tal que l’Institut d’Estudis Aranesi tingui el caràcter d’acadèmia. El procés també ha comptat amb el diàleg i consens amb les principals entitats en l’espai occità que treballen en la codificació i normalització de la llengua.
 
L’Institut d’Estudis Aranesi s’ha de constituir com a nova corporació independent amb les funcions que li atorga el decret en el termini de sis mesos a partir de l’entrada en vigor del decret aprovat pel Govern.
 
undefined
undefined
undefined
undefined