Davant l'aprovació, en el Consell de Ministres d'avui, de l'Avantprojecte de reforma de la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ), el Departament de Justícia vol posar de manifest el rebuig inicial del Govern a aquest Avantprojecte perquè:
 
  • No preveu ni regula de cap manera els consells de justícia de les comunitats autònomes que, com és el cas de Catalunya, els inclouen als seus estatuts.
  • Planteja la desaparició dels jutjats de pau, els quals desproveeix de les seves competències, així com dels actuals partits judicials i dels jutjats d'instància i d'instrucció, la seu dels quals estableix a les capitals de província. Amb aquesta mesura, la justícia s'allunya dels ciutadans.
  • Vulnera greument les competències de les comunitats autònomes els estatuts de les quals, com és el cas de Catalunya, els reconeixen la potestat d'establir la capitalitat dels tribunals d'instància. L'Avantprojecte preveu la creació dels tribunals d'instància provincials.
  • Impedeix que els tribunals superiors de justícia de les comunitats autònomes puguin ser l'última instància jurisdiccional i els converteix en un tribunal de segona instància o apel·lació.
  • Aquest Avantprojecte és el pas previ a la futura reforma de la planta i demarcació judicial, que, si manté aquest esperit, agreujarà encara més l'accés de la ciutadania a la justícia.