• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda la commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre
  • El president  demana que “mai més hi hagi cap guerra civil ni d’altre tipus” i critica aquells que posen en dubte el caràcter pacífic i democràtic del procés català
  • Artur Mas assegura que Catalunya “no és una nació per la seva sang, sinó per haver sabut mantenir la seva cultura”
Commemoració de la Batalla de l'Ebre
El president Mas en un moment de la seva intervenció, a l'església de Sant Pere
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebutjat aquesta tarda, de manera contundent, que hi hagi cap paral·lelisme entre l’actual procés democràtic i pacífic que viu Catalunya i l’esperit de violència viscut en èpoques de la història recent. “El futur no es construeix amb violència, sinó amb democràcia i permetent votar els pobles que han lluitat a la seva història per ser pobles”, ha afirmat, i ha afegit “nosaltres volem decidir el nostre futur, i aspirem i anhelem la llibertat, però volem deixar clar que sempre ho farem d’una manera rotunda i compromesa, i amb un esperit absolutament pacífic i radicalment democràtic”.
 
El cap del Govern, que ha presidit aquesta tarda la commemoració del 75è aniversari de la batalla de l’Ebre, a l'església de Sant Pere, al municipi de Corbera d’Ebre, ha criticat el fet que “des d’una homilia es digués que l’esperit de la guerra civil era viu”, i ha subratllat “des d’aquí, des de Corbera d’Ebre, diem ben fort que mai més cap guerra, mai, ni civil, ni de de cap altre tipus, perquè totes són incivils, sense excepció”.
 
“La llibertat, l’autogovern, el progrés, la integració i la democràcia són coses importants, però res mereix ni un gram de violència, ni per part d’uns ni per part d’altres, i tot mereix un estricte i escrupolós respecte”, ha destacat el president, i ha continuat “no ens apartarem ni un mil·límetre d’aquí i, per això, és de lamentar que gent que té altes responsabilitats pugui introduir el record de les guerres com si fos una cosa que pot tornar a aflorar; no serà així, de cap manera”.
 
El president ha assegurat que “volem construir el futur podent decidir, aspirant a la llibertat, sempre de manera compromesa amb la pau i la democràcia”, i ha insistit que “si alguna cosa ens ensenya la història és que aquest país mai ha abaixat el cap per grans que hagin estat les dificultats, ni ha renunciat al seu  autogovern i la seva llibertat”.
 
En el decurs de l’acte de commemoració de la Batalla de l’Ebre, el president ha rebut la Flama de la Germanor, de mans d’un veí de 76 anys de Corbera d’Ebre i d’un nen de 6 anys de la Sénia, i ha encès un fanalet, que simbolitza la germanor dels territoris ebrencs que varen viure la Batalla de l’Ebre.
 
Pel cap del Govern, aquest homenatge “és important per no oblidar”, perquè, ha  dit, “la memòria ha de ser permanent, però no oblidar no vol dir no perdonar”, i ha reblat “el perdó hi ha de ser sempre, l’oblit, mai”.
 
El president ha destacat també, durant la seva intervenció que, malgrat la ferida que té el país per les dificultats econòmiques i socials que està patint, “Catalunya continua ben viva, la seva societat està mobilitzada, amb molts voluntaris i institucions que es mouen per la gent que ho necessita, i amb la voluntat de resoldre els seus problemes”.
 
A la commemoració de la Batalla de l’Ebre hi han participat també Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i presidenta del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, entitat organitzadora de l’acte, i l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, així com nombrosos veïns del municipi. L’historiador Josep Maria Solé i Sabaté ha llegit un manifest commemoratiu, i la Banda de Música de Benissanet ha clos l’emotiu acte amb el Cant dels Segadors.
 
Prèviament a l’acte institucional, el president ha inaugurat el monument commemoratiu “La Foradada”, obra de l’artista Josep Cañada.
 
“Som una nació perquè hem sabut conservar la nostra cultura”
 
El president Mas ha continuat la seva visita per les Terres de l’Ebre, amb una visita institucional al municipi de Masdenverge, on ha estat rebut pel seu alcalde, Álvaro Gisbert. Després de signar el llibre d’honor de l’Ajuntament, el cap de l’Executiu ha fet una visita al Centre cultural Masdenverge Actiu.
 
En el decurs del seu parlament, el cap del Govern ha posat en relleu la importància de la cultura per a un país com a Catalunya, importància que ha explicat va traslladar ahir a la directora general de la Unesco, Irina Bokova, durant el sopar que varen mantenir al Museu d’Art Nacional de Catalunya. “A la directora general de la Unesco li vaig dir que no som una nació per la sang ni per la raça, ni per interessos econòmics”, ha afirmat, i ha continuat “som una nació perquè hem sabut conservar la nostra cultura, per sobre de monarquies absolutes, pronunciaments i guerres”.
 
“La cultura és el nervi de la nació catalana, i, juntament amb la llengua, una gran eina d’integració amb tothom vingut de fora”, ha dit el president, i ha afegit “la nostra única força és la suma d’una majoria social que integra moltes diferències, en sintonia amb les institucions”.
 
El Centre cultural Masdenverge Actiu ha suposat una inversió d’1,3 milions d’euros, finançats per la Unió Europea, la Generalitat i la Diputació de Tarragona. El centre compta amb biblioteca, escola de música, locals per a les associacions de municipis i el centre d’interpretació “Viure al poble”.

4  

Imatges

Acte commemoratiu

Acte commemoratiu 968

Monument la Foradada

Monument la Foradada 782

Flama de Germanor

Flama de Germanor 533

Visita Masdenverge

Visita Masdenverge 425

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president

Discurs del president
PDF | 180