Busts de Josep Maria Subirachs, al Pati dels Tarongers
Busts de Josep Maria Subirachs, al Pati dels Tarongers
Ens ha deixat Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927 – 2014), escultor, dibuixant i gravador. Va ser un home clau en la història de l’art i concretament en l’àmbit de l’escultura catalana, on va fer una autèntica revolució i va conrear un nou concepte d’aquesta disciplina artística a Catalunya.
 
La seva obra enllaça el noucentisme amb les avantguardes de l’abstracció, en el camp de l’escultura de la segona part del segle XX. Moltes de les seves escultures formen part del nostre paisatge urbà, especialment de la ciutat de Barcelona, on va instal·lar la primera escultura abstracta el 1957. Va ser l’obra Forma 212, ubicada a les Llars Mundet. A la capital catalana destaca especialment la seva façana de la Passió de la Sagrada Família, en la qual va treballar entre els anys 1987 i el 2005. També és autor del monument al president Macià de la plaça Catalunya, de 1991.
 
El mateix Palau de la Generalitat acull obres seves, entre les quals destaquen els busts d’alguns dels presidents de la Generalitat que hi ha al Pati dels Tarongers, com el de Francesc Macià (de 1983) o Lluís Companys (de 1990). També és seu el relleu que hi ha des del 1976 a l’entrada del pont neogòtic que enllaça la Casa dels Canonges amb el Pati dels Tarongers.
 
Nascut a Barcelona el 1927, Subirachs va estudiar Belles Arts com a alumne lliure i el 1951 va viatjar a París, becat per l’Institut Francès. A Europa va conèixer els corrents artístics abstractes i els va introduir al seu llenguatge creatiu. La seva obra ha estat reconeguda també a nivell internacional. Va exposar a diferents ciutats dels  Estats Units, el Japó, la Xina o Suïssa.
 
Josep Maria Subirachs va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 1982. El 2003, el Departament de Cultura li va retre homenatge amb una exposició retrospectiva, al Palau Moja de Barcelona, titulada Subirachs. Volums, textures, símbols, que va aplegar una seixantena de les seves obres, entre escultures i dibuixos, creades per l’artista entre el 1953 i el 2003.
 
 

1  

Imatges

Busts Pati Tarongers

Busts Pati Tarongers 1206