Pelegrí: “hem d’apropar lògiques davant una infraestructura multifuncional de país com aquesta que és garantia i reservori del nostre patrimoni natural i, alhora, dinamitzadora i vertebradora del territori”.
vista de les Illes Medes
vista de les Illes Medes
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, del director general de Pesca, Jordi Ciuraneta, del subdirector de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Vicenç Estanyol, ha presidit la constitució de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, aprovada pel Govern mitjançant el Decret 6/2014 del passat 14 de gener.
 
Durant la sessió constitutiva d’avui, s’han pres els següents acords: s’ha constituït la  pròpia junta rectora; s’ha nomenat Narcís Coll com a president del Parc i de la Junta Rectora, s’ha emplaçat a la creació d’un consell executiu de 9 membres per a guanyar agilitat en la pressa de decisions i s’ha arribat a un acord per endegar el procés de treball del pla especial, amb l’objectiu d’iniciar-ne l’elaboració quan abans i poder-ne tramitar l’aprovació abans en un termini màxim de 2 anys.
 
La Junta Rectora està adscrita al DAAM i integrada per representants dels diversos departaments de la Generalitat amb competències relacionades amb la planificació i la gestió del medi natural, de les diverses administracions actuants (inclosos els ajuntaments), i de les entitats més representatives dels sectors socials implicats (agrari, pesquer, rural, cultural, recreatiu, científic, i ambiental).
 
Es tracta d’un òrgan de participació, consulta i tutela de la gestió del Parc Natural que té com a objectiu integrar la representació dels diferents agents implicats i interessats en el territori, i consensuar les accions orientades a millorar-ne la gestió que, d’acord amb la normativa i la distribució de competències és responsabilitat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
Quant a la composició, que inclou una presència molt destacable del territori, la Junta està integrada per 8 ajuntaments (Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, i l’Escala, Palau-sator, Ullà, Fontanilles i Gualta), 20 entitats i organitzacions i 12 representants de la Generalitat i altres administracions públiques.
 
Entre les funcions específiques que ha de desenvolupar la Junta destaquen establir les disposicions reguladores del Parc Natural, proposar el programa d’actuació i la memòria anual de gestió, el pressupost anual d’acord amb les prioritats d’inversions en infraestructures i serveis dins l’àmbit del parc natural.
 
També coordinar les actuacions de les administracions representades que puguin afectar a l’espai protegit, i fer-ne el seguiment, així com proposar i promoure mesures i actuacions per a la millor protecció del Parc Natural i afavorir les activitats tradicionals, agrícoles, ramaderes i forestals.
 
Riquesa de la biodiversitat marina a les Medes
Riquesa de la biodiversitat marina a les Medes
En la primera Junta celebrada aquesta tarda, Narcís Coll ha estat nomenat President de la Junta Rectora del parc, a proposta del conseller Pelegrí. Properament el conseller d’Agricultura en designarà el nou director d’acord amb la normativa de provisió de llocs de treball de funció pública; fins que es produeixi el nomenament corresponent, aquestes funcions seran assumides pel subdirector de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, Ignasi Rodríguez.
 
En la seva intervenció el conseller Pelegrí, ha volgut destacar “el rol multidisciplinari que té aquest parc, ja que és un recurs natural que cal conservar, però també un recurs pedagògic, turístic, de recerca, social i evidentment, agrícola.”
 
En aquest sentit, Pelegrí ha remarcat que cal “apropar lògiques davant una infraestructura de país com aquesta que és garantia i reservori del nostre patrimoni natural i, alhora, dinamitzadora i vertebradora del territori”.
 
 
 
Pelegríha proposat Narcís Coll com a president del Parc i la Junta rectora
Pelegríha proposat Narcís Coll com a president del Parc i la Junta rectora
El conseller ha destacat que “el nostre objectiu és triple:
 
1. Apropar i equilibrar la lògica econòmica a la social i ambiental, per aprofitar la multifuncionalitat del Parc i el seu potencial generador de llocs de treball i d’oportunitats per a la població local, i molt en particular el desenvolupament rural atesa la gran importància de la producció agrària local.
 
2. Acostar la lògica pública a la privada, cercar la concertació i la suma de sinèrgies (un bon exemple n’és la responsabilitat social corporativa que exerciria el club nàutic).
 
3. Acostar el territori a allò global (el parc Mongrí-Medes és un laboratori de bones pràctiques per exportar a altres parcs fortament ‘entropitzats’ com aquest)
Pelegrí també ha assenyalat que estem davant d’un “parc molt humanitzat amb una alta activitat econòmica, i per tant, un paradigma de parc amb rendiment econòmic”. Aquest fet, és degut a l’autenticitat del parc, “ja que tenim tres realitats com són la zona de terra amb el massís del Montgrí, la zona del litoral amb les Medes i la zona humida amb arròs, fenòmens que el converteixen en un parc amb una de les realitats més riques i complexes de tot el nostre patrimoni natural”.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Imatges

medes1

medes1 147

gorgonies a les Medes

gorgonies a les Medes 371

Pelegríha proposat Narcís Coll com a president del Parc i la Junta rectora

Pelegríha proposat Narcís Coll com a president del Parc i la Junta rectora 1790