• Com cada any, el Palau de la Generalitat mantindrà obertes les portes a tota la ciutadania, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
  • El president de la Generalitat, Artur Mas, iniciarà la jornada de Sant Jordi amb una declaració institucional, que realitzarà des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i que serà retransmesa en directe per TV3
  • La Institució de les Lletres Catalanes crea el web catalanday.cat en el marc de la commemoració del Tricentenari
 
El Govern celebra la Diada de Sant Jordi amb un acte institucional al Palau de la Generalitat, que constarà principalment d’una missa i de la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social. Aquesta celebració se suma als tradicionals actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern celebra arreu del territori català i a l’exterior.
 
Prèviament, el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada.
 
Els ciutadans poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (www.gencat.cat/santjordi), on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres.
 
Una de les novetats d’enguany és el web www.catalanday.cat, que ha posat en marxa la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de la commemoració del Tricentenari. La pàgina web vol fer evident la dimensió internacional de la Diada i per aquest motiu concentrarà les diferents iniciatives que s’han organitzat arreu del món per celebrar Sant Jordi aquest any 2014.
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà a les 8.45h, quan el president de la Generalitat, Artur Mas, farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, que serà retransmesa en directe per TV3.
 
Posteriorment, a les 9.00 hores, se celebrarà una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya. El Cor de Cambra Francesc Valls interpretarà els Goigs de Sant Jordi.
 
A continuació, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
Des de les 11.30 del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.

La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau. Reverté interpretarà música tradicional popular i d’autors catalans. Entre les peces que tocarà en el primer concert destaquen els Goigs de Sant Jordi, Lo Rossinyol o L’hereu Riera, arranjades totes elles per al carilló. En la sessió de les 18.00 hores, Reverté interpretarà el programa “Roses romàntiques”, que inclourà peces dedicades a Sant Jordi, com la Invocació a Sant Jordi de Haendel, i a les flors, com La fleur que tu m’avais jetée, de l’òpera “Carmen” de Bizet.  
 
L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 36 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
Sant Jordi 2014 al Palau Robert, amb llibres, roses solidàries, cava i ràdio en directe
 
La festa de Sant Jordi d’enguany se celebrarà al Palau Robert amb l’emissió especial de RAC1, les parades de llibres, les roses solidàries que vendran Càritas i la Fundació Llars Compartides, i la Confraria del Cava de Sant Sadurní.
 
La venda de llibres anirà a càrrec de la Llibreria Jaimes, la Llibreria i editorial Claret, l’Editorial Base i Edicions Cavall Fort. Els ciutadans que comprin llibres en aquests punts i en altres parades properes al Palau Robert rebran un punt de llibre que podran canviar per una degustació de cava que oferirà la Confraria del Cava de Sant Sadurní.
 
La il·lustradora Roser Capdevila, a la qual el Palau Robert dedica una exposició, signarà llibres de 12.00 a 13.00 hores al jardí,  i serà entrevistada, a les 15.00 hores, al programa  Tot és possible, conduït per Elisenda Camps. També participaran en l’entrevista les seves tres filles bessones, que van inspirar els contes i la sèrie de televisió.
 
Els ciutadans que vulguin fer una acció benèfica podran comprar roses a les parades de Càritas, que actualment dóna a conèixer la tasca que porta a terme en una exposició que es pot visitar a les Cotxeres del Palau Robert, i la Fundació Llars Compartides, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran mitjançant una alternativa d’envelliment digne i autònom.
 
D’altra banda, l’emissora RAC1, com ha fet en edicions anteriors de la festa de Sant Jordi, emetrà aquesta programació des del Jardí del Palau Robert:
 
El món a RAC1 – de 8 a 12 h amb Jordi Basté
La competència – de 12 a 13 h amb Òscar Dalmau i Òscar Andreu
La segona hora – de 13 a 14 h amb Quim Morales
Tot és possible – de 14.30 a 16 h amb Elisenda Camps
Versió RAC1 – de 16 a 19 h amb Toni Clapés
 
Els ciutadans que s’acostin al Palau Robert tindran l’oportunitat de visitar les exposicions següents: “Llapis i....Acció. Roser Capdevila dibuixa”,  “La caiguda del Mur de Berlín, 25 anys”, “Càritas, un NO per a ningú. 70 anys”,  “Efe, 75 anys en fotos”.
 
RAC1 organitza el 22 d’abril la revetlla de Sant Jordi, de les 21.00 a les 22.45 hores. Presentaran l’acte l’equip de La segona hora i Jordi Margarit, amb les actuacions d’Èric Vinaixa, Coriolà i Joan Dausà, i una degustació que oferirà la Confraria del Cava. L’accés és amb invitació; cal entrar a www.rac1.cat per aconseguir les invitacions.
 
II Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques
 
El Departament de Cultura organitza per segona vegada la Revetlla de Sant Jordi a  les biblioteques públiques de Catalunya. A la tarda i al vespre del 22 d’abril es duran a terme diferents activitats per a tothom a l’entorn del llibre, la lectura i les biblioteques a més d’un centenar de biblioteques de tot el país.
 
Cada biblioteca ha treballat en l’oferta que presentarà, en un dia que vol ser de trobada amb la seva gent, i de descoberta per a les persones que no en fan un ús continuat, d’aquests equipaments. Es podrà consultar la geolocalització de cada biblioteca, amb la seva programació, gràcies a la col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 
Per a aquesta Revetlla de Sant Jordi s’ha convocat el primer premi ‘Gust de revetlla’, que buscava la millor recepta gastro-literària inspirada en llibres de les biblioteques. El concurs ha comptat amb la col•laboració de la cuinera Ada Parellada i l’entrega dels premis es farà el 22 d’abril a la Biblioteca de Cervera.
 
Durant la revetlla es distribuirà a les biblioteques públiques el primer capítol de la novel·la Reis de Sorra, una obra poc convencional perquè s’escriu i es distribueix pels canals de comunicació del segle XXI: els mòbils, les app i les xarxes socials.
Reis de Sorra es distribuirà a través de l'app "Ruta 1714" amb un capítol setmanal per llegir al mòbil i interactuar a les xarxes socials a partir del 18 de maig. El primer capítol quedarà obert a la lectura el dia de Sant Jordi a la web: www.ruta1714.cat/reisdesorra
 
Tota la informació de cada biblioteca a http://cultura.gencat.cat/santjordi.
 
La festivitat fora de Catalunya
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d'Espanya.
 
Així mateix, les delegacions del Govern a França, a Alemanya, al Regne Unit, als Estats Units, la delegació davant la UE i altres han organitzat actes per promocionar la festa més enllà de Catalunya.
 
A l’Alguer, la representació de la Generalitat de Catalunya i l’EADOP, i la llibreria “Il Labirinto” d’aquesta ciutat, que forma part de la Xarxa de llibreries acreditades del Govern de Catalunya, han volgut donar a conèixer la figura de Sant Jordi als nens algueresos, així com explicar la tradició del llibre i de la rosa en aquesta jornada festiva i popular.
 
Amb aquest objectiu, s’ha publicat el conte Sant Jordi a l’Alguer: entre el sòmniu i la llegenda, inspirat en la llegenda de Sant Jordi, però ambientat a l’Alguer. Aquest conte ha estat escrit per Eleonora Cattogno, una autora algueresa que s’ocupa de la comunicació dels béns culturals de l’Alguer a través d’activitats didàctiques adreçades als més joves.
 
Avui Sant Jordi ja se celebra a més de 50 llocs de tot el món, com Tòquio, Nova York, Buenos Aires, Berlín, París, Lisboa, Budapest o Londres, entre d'altres, de la mà de les comunitats catalanes i dels organismes institucionals encarregats de la projecció internacional de la cultura catalana.
 
 
Web catalanday.cat, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de la commemoració del Tricentenari
 
En l’any que Catalunya celebra el Tricentenari dels fets del 1714, la Diada de Sant Jordi és una oportunitat immillorable per comunicar la cultura catalana al món, en un context participatiu i festiu, en què es busca la complicitat dels ciutadans i ciutadanes en tant que prescriptors de les lletres i la cultura catalanes.
 
Per aquest motiu, la Institució de les Lletres Catalanes vol celebrar un Sant Jordi especial, i per fer-ho engega el web www.catalanday.cat, un espai virtual pensat per incidir en la dimensió internacional de la diada.
 
El web té dos objectius: fer extensiva la celebració de la diada de Sant Jordi arreu del món i ser un repositori de totes les activitats que es duen a terme al voltant de Sant Jordi, amb una clara vocació de projecció exterior.
 
El web www.catalanday.cat serà el punt central de trobada entre les diferents iniciatives que s’han organitzat arreu del món per celebrar Sant Jordi aquest any 2014. És un web en tres llengües (català, castellà i anglès), pensat perquè els usuaris puguin gaudir d’una selecció de recursos digitals (postals amb versos de poemes catalans i aplicacions culturals), participar en un concurs de fotografies i alhora fer de prescriptors de la nostra llengua i cultura compartint aquests recursos amb familiars o amics arreu del món.
 
A més, també recollirà l’agenda d’actes, fotografies i vídeos de les accions organitzades per les comunitats catalanes a l’exterior i per les delegacions dels organismes institucionals encarregats de la projecció internacional de la cultura catalana.
 
El Twitter de la ILC (@lletres) i del Tricentenari (@tricentenari) es posen a disposició dels ciutadans i ciutadanes que, afegint l’etiqueta #catalanday a les seves piulades, podran compartir amb els catalans i catalanes d’arreu del món la seva experiència durant la celebració del Sant Jordi.
 
D’aquesta manera enguany la celebració de Sant Jordi aquest 2014 es convertirà en el “Catalan Day”, una diada oberta al món.
 
Dades obertes Sant Jordi: més de 700 imatges i vídeos sobre Sant Jordi a disposició dels ciutadans
 
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, el Govern posa a disposició dels ciutadans 704 imatges d’alta resolució en obert relacionades amb la celebració. La Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió ha ampliat el catàleg de dades obertes de la Generalitat amb 290 instantànies d’alta resolució relacionades amb la Diada, que se sumen a les 416 que ja estaven disponibles al web des del 2012. L’obertura d’imatges es va posar en marxa l’abril de 2012 amb un primer conjunt d’imatges relacionades amb el patró de Catalunya, Sant Jordi, i la relació que el Palau de la Generalitat té amb el sant.
 
La iniciativa pretén consolidar el Govern de la Generalitat com un referent de transparència i col·laboració ciutadana. L’Executiu impulsa projectes propis per potenciar l’open data en l’àmbit de Catalunya, com ara un portal de dades obertes que ja ofereix més de 1.400 fitxers de diversos àmbits i temàtiques que es poden descarregar lliurement; i un portal de transparència, que ofereix continguts seguint els estàndards internacionals més avançats.
 
L'obertura d'imatges permet que ciutadans, entitats o empreses utilitzin les fotografies lliurement citant únicament la font de la Generalitat de Catalunya. Per tant, se’n permet tota mena d’usos: reproducció (còpia), distribució, comunicació pública, transformació i, fins i tot, usos comercials, amb la idea de crear nous productes i serveis amb més valor social i econòmic.
 
El catàleg d’imatges, organitzat en 16 galeries fotogràfiques, es pot visualitzar i descarregar al portal CliCat Sant Jordi.
 
Enguany les galeries que s’obren per a la reutilització són les següents:
 
  • Tricentenari de 1714: 130 fotografies d’espais emblemàtics de la commemoració del Tricentenari de la derrota de 1714 a la ciutat de Barcelona, com són el Fossar de les Moreres, el nou espai El Born Centre Cultural, la catedral de Santa Maria del Mar, el Pla de Palau, etc.
  • Ruta 1888 al Parc de la Ciutadella: 81 fotografies d’edificis i obres arquitectòniques que encara existeixen de la celebració de l’Exposició Universal de 1888 al voltant del Parc de la Ciutadella de Barcelona, com són l’Arc de Triomf, la Sala de Màquines, la Cascada Monumental o el Castell dels Tres Dragons.
  • Recinte Modernista de Sant Pau: 79 fotografies de la rehabilitació de l’antic Hospital de Sant Pau de Barcelona, ara reconvertit en un espai de referència de la ciutat de Barcelona en el qual hi conviuen la història i la innovació.
 
Les 13 galeries restants estan organitzades temàticament: Imatgeria de Sant Jordi al Palau de la Generalitat (35), Muntanya de Montserrat (112), Racons del Palau de la Generalitat (56), Sales del Palau de la Generalitat (29),  Roses (20), Llibres (11), Figures de Sant Jordi (33), Pati dels tarongers (24), Pati gòtic (13), el carilló del Palau (38), Gàrgoles (21), Escultures (5), i Façana del Palau (14). El catàleg es completa amb un vídeo que fa un recorregut per les sales del Palau de la Generalitat.
 
Programa d'actes en el document adjunt

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa dels actes de Sant Jordi 2014

Dossier de premsa dels actes de Sant Jordi 2014
PDF | 647