• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat en el programa inaugural d’El Punt Avui TV, que comença emissions coincidint amb la Diada de Sant Jordi
 
El Punt Avui TV ha iniciat avui les seves emissions amb una entrevista al president Mas (foto Andreu Puig)
El Punt Avui TV ha iniciat avui les seves emissions amb una entrevista al president Mas (foto Andreu Puig)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat avui la seva voluntat de convocar el poble català a una consulta el pròxim 9 de novembre per decidir el seu futur polític i ha subratllat que “la convocaré de tal manera que a l’Estat espanyol li costi molt, no només recórrer-la, sinó poder-se-la carregar”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant el programa inaugural d’El Punt Avui TV, que comença les seves emissions coincidint amb la Diada de Sant Jordi. L’entrevista, que s’ha emès aquest vespre, l’ha conduït el director de totes les edicions d’El Punt Avui, Xevi Xirgo.
 
El president ha insistit que “posaré molt difícil que es puguin carregar” tant la llei de consultes, que està tramitant el Parlament de Catalunya, com l’acta de convocatòria per fer la consulta el 9 de novembre. Preguntat sobre la possibilitat que l’Estat les recorri davant el Tribunal Constitucional, el cap del Govern ha assenyalat que “encara que els ho posem molt difícil ho poden arribar a fer, però no serà per qüestions legals, sinó estrictament polítiques”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha afirmat que, en cas que l’Estat ho impedís, “vull que quedi molt clar, tant a Espanya, com a Catalunya, com a Europa i la resta del món, que si aquesta consulta no es pot fer, a diferència del que passarà a Escòcia, és perquè no hi ha voluntat  política a l’Estat espanyol de respectar el sentit majoritari i pacífic i legal de la societat catalana”.
 
El cap del Govern ha remarcat la seva voluntat de “fer les coses seriosament” i que en els missatges que es donen des de Catalunya a la comunitat internacional “es vegi que en aquest país fem les coses ben fetes”. “Catalunya ho vol fer bé i ho farà, mentre tingui capacitat de resistència, voluntat majoritària, fort sentit democràtic, fort comportament cívic, pacífic i positiu, i majories àmplies”, ha afegit el president, que també ha fet notar que “un procés així només es pot fer en una societat que ja està molt madura”.
  
Sobre les negociacions amb el Govern espanyol, el president Mas ha assegurat que en aquest moment “no hi ha el diàleg que hi hauria d’haver”, perquè el que es proposa des de Madrid, ha dit, “és una imposició”. En aquest sentit, Mas ha destacat que ja s’ha fet saber al president espanyol que “no hi ha cap problema per part nostra amb el diàleg sense condicions”, però que el que no poden pretendre és “parlar de tot menys de la voluntat del 70-80% de la població, que vol votar el futur polític del país”.
 
Preguntat per les propostes alternatives al referèndum que plantegen diferents partits espanyols, el president ha assenyalat que són “maniobres de distracció”. I ha afegit que, “si s’ho prenguessin seriosament i tinguessin ganes de trobar una solució” podrien, d’una banda, “seure amb nosaltres i abordar la possibilitat de fer aquest referèndum”, i, de l’altra, “parlar entre ells, PSOE i PP, i generar una proposta de reforma constitucional de comú acord que es comencés a parlar amb les institucions catalanes”.
 

1  

Imatges

Entrevista al president Mas al Punt Avui TV (Foto Andreu Puig)

Entrevista al president Mas al Punt Avui TV (Foto Andreu Puig) 1561