Creus

Mas: "La dinàmica dels estats no pot ni ha d'ofegar la dinàmica dels pobles"

query_builder   22 abril 2014 21:45

event_note Nota de premsa

Mas: "La dinàmica dels estats no pot ni ha d'ofegar la dinàmica dels pobles"

  • El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats, dues d’elles a títol pòstum, i a 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya
El president Mas amb tots els guardonats de l'edició d'enguany
El president Mas amb tots els guardonats de l'edició d'enguany
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda, durant l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi, que un dels missatges que Catalunya pot llençar a Europa és que “la dinàmica dels estats no pot ni ha d’ofegar la dinàmica dels pobles”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha retret que en aquests moments a nivell europeu “es parla massa” dels estats, que “no deixen de ser estructures administratives”, i “menys de la força i dinàmica dels pobles”. “I potser avui el cas català, de forta component democràtica i caràcter transversal, és un exemple que transmet que la dinàmica dels pobles ha de ser molt tinguda en compte”, ha reblat.
 
Mas ha remarcat que el que marca i empeny el procés català és precisament “la força i la dinàmica democràtica de tot un poble”, perquè el moviment social actual no prové d’una persona ni d’unes poques, sinó d’una “societat mobilitzada, molt transversal i d’orígens i procedències diferents”, que “tota ella aspira a ser reconeguda”.
 
Al costat d’aquest moviment democràtic i majoritari, el president ha assenyalat com a segon missatge que Catalunya pot transmetre a Europa el fet que “és un país amb una base cultural sòlida i un bon teixit associatiu que pot aglutinar gent molt diversa en un projecte comú potent”.
 
 
 “Avui tenim país i bon país”
 
El president ha pronunciat aquestes paraules des del Palau de la Generalitat, després de lliurar la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats, dues d’elles a títol pòstum, i 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
 
En un any de celebracions solemnes i molt rellevants pel país, el cap de l’Executiu ha volgut remarcar que, més enllà de parlar dels darrers tres segles de la nostra història i de com la societat i el país ha evolucionat en aquest temps, “és moment de preguntar-nos com hem pogut arribar fins aquí” i subratllar que, “avui, malgrat totes les vicissituds que hem hagut de travessar, podem dir que tenim país i tenim un bon país, sòlid i ben travat”.
 
Un projecte de país consolidat que el president ha destacat que “no ha estat gràcies al nostre poder polític, ni als nostres exèrcits ni força militar” com tampoc gràcies “als recursos naturals ni al nostre pes demogràfic”. Els motius de l’èxit del país, ha apuntat, són “la base cultural molt sòlida i el nostre entramat social i associatiu”. Dues realitats, ha declarat el president, que han anat sempre acompanyades d’actituds pròpies de la societat catalana com és “el talent individual, el sentit de la solidaritat i el sentit del treball”, que vol dir “un poble de gent creativa, que té la cultura d’ajudar-se i que no ens espanta el treball”.
 
Durant el seu discurs, el president també ha aprofitat per felicitar i agrair a tots els premiats d’enguany “el seu exemple i la seva tasca”. Aquests reconeixements s’emmarquen en la celebració de la Diada de Sant Jordi, una jornada que el president ha assegurat que per la manera com la vivim és “genuïnament catalana”, perquè està presidida per “la cultura, el civisme i la convivència”.
 
 
Nota: S’adjunta un document amb la relació de tots els guardonats amb la Creu de Sant Jordi d’enguany. Abans de les 23 hores, també es podran descarregar fotografies de tots els premiats a la web: http://www.gencat.cat/presidencia/creusantjordi

1  

Imatges

Fotografia de família dels premiats amb la Creu de Sant Jordi

Fotografia de família dels premiats amb la Creu de Sant Jordi 1421

2  

Fitxers adjunts

Relació dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2014

Relació dels guardonats amb la Creu de Sant Jordi 2014
PDF | 244

Entrega de la Creu de Sant Jordi a Jaume Cabré

Entrega de la Creu de Sant Jordi a Jaume Cabré
JPG | 858

undefined
undefined
undefined
undefined