• “Oferirem al món el gran espectacle del mosaic de la societat catalana participant activament, incorporant la diversitat i celebrant el que ens uneix”
El president Mas ha fet la Crida de Sant Jordi des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat
El president Mas ha fet la Crida de Sant Jordi des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat
Benvolgudes i benvolguts,
 
M’alegra molt adreçar-me a vosaltres per felicitar-vos la Diada de Sant Jordi. Especialment als que porteu aquest nom. Crec que no exagero gens si dic que avui és la Festa Major de Catalunya. Seria difícil trobar-ne una altra com aquesta. Els catalans hem fet del nostre Dia dels Enamorats una celebració de cultura, de bellesa i de convivència. Celebrem l’esclat de la primavera regalant un llibre, una rosa, o totes dues coses, a les persones que estimem. Fent una passejada pel carrer, aturant-nos a les parades de llibres, trobant-nos i retrobant-nos.
 
Us animo a tots els que pugueu que busqueu una estona per compartir amb les persones que estimeu, que aneu a fer una volta per les parades de roses i de llibres, a les llibreries, que trobeu un moment per tenir un petit detall, una mica especial, quelcom que us surti simplement del cor. La millor manera de viure aquesta festa és compartint-la, i per això el millor que podem fer avui és fer un regal, ni que sigui molt petit, ni que sigui molt senzill, cadascú en la mesura que pugui: la rosa, el llibre, o tan sols compartir una mica del nostre temps amb les persones que tenim ben a la vora.
 
La festa de Sant Jordi, per cert, és molt antiga, com ho són les nostres institucions. El mateix Dietari de la Generalitat de Catalunya recull com el 17 d’abril de 1459, al segle XV, es va fer una crida pública pels carrers per tal que tothom celebrés la festa de Sant Jordi. Així ho havien establert les Corts catalanes, per cert un dels parlaments més antics del món. La rosa vermella es regala, per tant, des del segle XV. Aquest mateix Palau de la Generalitat llueix per tot arreu la Creu de Sant Jordi. També es va celebrar a la Barcelona assetjada de 1714, ara fa tres-cents anys. I va ser la Mancomunitat de Catalunya, de la qual enguany celebrem el centenari, qui va tornar a impulsar la celebració de la Diada, que va incorporar l’element del llibre a finals dels anys vint del segle passat.
 
És molt bonic, a més, que l’element representatiu de la nostra Diada de Sant Jordi sigui regalar, donar-se una mica. Parla molt del nostre poble, de la nostra manera de ser i de la nostra manera de fer. La rosa vermella simbolitza la passió; el llibre és el compendi de la cultura. Tenim, doncs, passió per la cultura, i ens agrada compartir. Milers de persones sortirem avui al carrer en pau i bona convivència, amb esperit cívic. Milers participarem en tota mena d’activitats vinculades a les celebracions d’avui. Oferirem al món el gran espectacle del mosaic de la societat catalana participant activament, incorporant la diversitat i alhora celebrant el que ens uneix. Així és com som i així és com ens agrada fer les coses. I així és com les fem, i com les farem. Perquè així és com som.
 
Us animo un cop més que visqueu aquest dia tan bonic amb totes les vostres forces. No ens oblidem, per cert, dels que ho passen malament: per a ells va el nostre pensament, el de tots nosaltres, i el de moltes altres persones que, especialment avui, vetllaran perquè moltes de les persones que pateixen visquin una diada una mica més especial.
 
A tots vosaltres us animo que no us quedeu a casa, que abans de sortir, si voleu, pengeu la senyera al balcó, que regaleu la rosa, que compreu llibres, que trenqueu una llança pels llibres en la nostra llengua, pels nostres autors i autores, i per les nostres llibreries. I que, si podeu, tingueu també un detall amb les entitats que ajuden els que no poden seguir tan bé... i també amb els estudiants! Que us sentiu part d’un poble viu i alegre, que és i té ganes de ser.
 
 
Molt bona Diada de Sant Jordi a tothom.
 
Visca Catalunya!
 
 
 
Palau de la Generalitat, Barcelona, 23 d’abril de 2014
 
 

1  

Imatges

Crida de Sant Jordi

Crida de Sant Jordi 572